Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Verbruik airco: waar moet je aan denken?

Tijdens de hete zomermaanden zorgt een airco voor verkoeling en comfort in huis, maar ook in de wintermaanden gebruiken steeds meer mensen een airco om een of meerdere kamers bij te verwarmen. Vooral wanneer het nog niet vriest, is het rendement van een airco erg hoog. Het stroomverbruik van je airco hangt van een aantal factoren af. Hoeveel vermogen heeft je airco? Gebruik je de airco vooral om te koelen of om te verwarmen of misschien wel allebei? Heb je alleen een airco in je woonkamer of meerdere ruimtes in huis? Hoe vaak en hoe lang zet je de airco aan? Is je airco voorzien van een slaapstand en timer om energie te besparen?

Tip: voor veel comfort met een laag energieverbruik raden we de climaVAIR exclusive aan.

Verbruik airco: verschillen tussen verwarmen en koelen

Wanneer je een airco gebruikt om je huis te verwarmen, verbruikt deze doorgaans meer energie dan bij het koelen. Dit verschil in verbruik komt door de manier waarop een airco werkt. Bij het koelen onttrekt de airco warmte aan de binnenlucht en voert deze af naar buiten. Bij het verwarmen moet de airco warmte van buiten naar binnen halen, zelfs als het buiten koud is. Dit proces kost meer energie, omdat de airco harder moet werken om voldoende warmte te genereren en naar binnen te transporteren. Desondanks blijft verwarmen met een airco in verbruik in vergelijking met stoken op aardgas vaak een goede oplossing om een ruimte bij te verwarmen.

Verbruik airco: per dag en per jaar

Het energieverbruik van een airco verschilt sterk en is afhankelijk van het type en de gebruikte stand. Ook de grootte van de kamer en de kwaliteit van de isolatie spelen een rol. Goede isolatie zorgt voor minder koude- of warmteverlies en dus voor een efficiënter energieverbruik van de airco.

Het verbruik van je eigen airco voor koeling berekenen

Wil je weten hoeveel je airco per dag verbruikt? Dit hangt af van verschillende factoren zoals het model, het weer, je energiecontract en de ingestelde binnentemperatuur. Er bestaat een eenvoudige manier om een schatting te maken van het energieverbruik van de airco in kWh.

Stap 1: Bepaal het benodigde koelvermogen en het verbruik per uur

Om de benodigde koelcapaciteit van je airco te berekenen, moet je het volume van de ruimte bepalen. Dit doe je door de lengte, breedte en hoogte van de kamer met elkaar te vermenigvuldigen. Vervolgens vermenigvuldig je dit volume met een factor die afhangt van de isolatie van de ruimte:

  • goed geïsoleerd: 30 watt per m3
  • redelijk geïsoleerd: 40 watt per m3
  • slecht geïsoleerd: 50 watt per m3

Stel, je hebt een woonkamer van 6 meter breed, 4 meter lang en 2,40 meter hoog. De kamer heeft dus een volume van bijna 58 m3. De kamer in het voorbeeld is goed geïsoleerd. Vermenigvuldig nu het volume met de factor voor goede isolatie: 58 m3 × 30 watt/m3 = 1740 watt. Dit komt overeen met 1,74 kW koelvermogen. Deel dit door de gemiddelde SEER* van 8 van de airco: 1,74 / 8 = 0,22 kWh elektriciteit per uur nodig.

* SEER = Seasonal Energy Efficiency Ratio” = seizoensrendement voor koelen. Deze berekening is gebaseerd op het SEER. Dit is een gemiddeld rendement gebaseerd op een heel seizoen. Bedenk dat op hele warme dagen de airco harder moet werken dan gemiddeld, waardoor het elektriciteitsverbruik ook hoger zal zijn dan gemiddeld. Daartegenover staat dat op minder warme dagen het elektriciteitsverbruik weer lager zal zijn dan gemiddeld.

Stap 2: Bepaal het dagelijks verbruik

Als je airco dagelijks 6 uur aanstaat, bereken je het dagelijkse verbruik door het elektriciteitsverbruik per uur te vermenigvuldigen met het aantal uren: 0,22 kWh * 6 uur = 1,32 kWh per dag.

Stap 3: Bereken het jaarlijkse verbruik

Als je de airco 40 dagen per jaar gebruikt, vermenigvuldig je het dagelijkse verbruik met het aantal dagen: 1,32 kWh per dag * 40 dagen = 53 kWh per jaar.

Met een gemiddelde stroomprijs van € 0,35 per kWh betaal je 53 kWh * € 0,35 = € 18,55 per jaar om te koelen.

Besparing gebruik airco voor bijverwarming

Stel je hebt een cv-ketel die via radiatoren of vloerverwarming je woning verwarmt. Dan kun je ook een airco gebruiken om bijvoorbeeld je woonkamer extra zuinig te verwarmen. De airco verwarmt dan de woonkamer als het buiten kouder wordt. En loopt het tegen het vriespunt, dan zet je de cv-ketel aan om het huis te verwarmen en zet je de airco uit, omdat het rendement van de airco vermindert als het buiten vriest. Zo kan je gedurende een deel van het jaar extra zuinig verwarmen met een airco. Je gebruikt je cv-ketel dan alleen nog voor het verwarmen van tapwater.

Besparing van je eigen airco voor verwarming berekenen

Wil je weten hoeveel je kunt besparen? Via onderstaande stappen kun je dit ongeveer berekenen.

Stap 1 Bepaal het verwarmingsvermogen en de besparing per uur

Om de benodigde verwarmingscapaciteit van je airco te berekenen, moet je het volume van de ruimte weten. Dit doe je door de lengte, breedte en hoogte van de kamer met elkaar te vermenigvuldigen. Vervolgens vermenigvuldig je dit volume met een factor die afhangt van de isolatie van de ruimte:

  • goed geïsoleerd: 50 watt per m3
  • redelijk geïsoleerd: 100 watt per m3
  • slecht geïsoleerd: 160 watt per m3

Stel, je hebt een woonkamer van 6 meter breed, 4 meter lang en 2,40 meter hoog. De kamer heeft dus een volume van bijna 58 m3. De kamer in het voorbeeld is goed geïsoleerd. Vermenigvuldig nu het volume met de factor voor goede isolatie: 58 m3 × 50 watt/m3 = 2900 watt. Dit komt overeen met 2,9 kW verwarmingsvermogen. Per uur is hiervoor 1 * 2,9 = 2,9 kWh warmte nodig.

Als je dit wil verwarmen met een hr-ketel, dan zijn de kosten per uur: Een hr-ketel verbruikt aardgas voor het verwarmen van de woonkamer. Stel dat het aardgas € 1,25 per m3 kost en het rendement van de hr-ketel 90% is. In 1 m3 aardgas zit 10 kWh warmte. Voor 2,9 kWh warmte verbruikt je hr-ketel dan: 2,9 kWh / (10 kWh * 0,9) = 0,32 m3 gas. Dat kost dan 0,32 m3 * € 1,25 = € 0,40

Als je dit wil verwarmen met een airco, dan zijn de kosten per uur: Het verbruik van een airco om 2,9 kWh warmte te leveren kunnen we als volgt berekenen. De airco haalt warmte uit de buitenlucht m.b.v. elektrische energie. De gemiddelde SCOP* van de airco is 4. Als je 1 kWh elektrische energie in een airco stopt, levert deze 4 kWh warmte. Voor 2,9 kWh warmte is dan 2,9/4 = 0,73 kWh elektriciteit nodig. Stel dat de stroomprijs € 0,35 is, dan kost dit: € 0,35 *0,73 = € 0,26

De besparing door het gebruik van de airco i.p.v. de cv-ketel voor verwarming is dan € 0,40 - € 0,26 = € 0,14 per uur.

* SCOP = Coefficient of performance” = seizoensrendement voor verwarmen. Deze berekening is gebaseerd op het SCOP. Dit is een gemiddeld rendement gebaseerd op een heel seizoen. Bedenk dat op koudere dagen de airco harder moet werken dan gemiddeld, waardoor het elektriciteitsverbruik ook hoger zal zijn dan gemiddeld. Daartegenover staat dat op minder koude dagen het elektriciteitsverbruik weer lager zal zijn dan gemiddeld.

Stap 2: Bepaal de dagelijkse besparing

Als je airco dagelijks 8 uur aanstaat voor verwarming, bereken je de besparing door de dagelijkse besparing te vermenigvuldigen met het aantal uren: € 0,14 * 8 uur = € 1,12 per dag.

Stap 3: Bereken jaarlijkse besparing

Je zet de airco alleen aan voor verwarming als het buiten niet vriest. Gemiddeld is het in Nederland 58 dagen per jaar onder nul graden. Dan is de airco niet aan voor verwarming. Als het stookseizoen 200 dagen per jaar is, dan kun je 200 – 58 = 142 dagen per jaar met de airco verwarmen. Dan bespaar je dus per jaar 142 * € 1,12 = € 159.


Disclaimer: Het daadwerkelijke energieverbruik van airco’s is sterk afhankelijk van het gebruiksgedrag en van diverse externe invloeden. Bovengenoemde berekeningen zijn daarom indicatief, derhalve kunnen er geen rechten aan worden ontleend.

Aircoverbruik verminderen

Wil je het verbruik van je airco verminderen en de kosten drukken? Dan geven we je graag een aantal praktische tips:


1. Let bij de aanschaf van een nieuwe airco op het energielabel. Airco's met een hoog energielabel zijn efficiënter en verbruiken minder energie voor dezelfde koelcapaciteit. Hiermee bespaar je direct op je energierekening. De Vaillant ClimaVAIR heeft energielabel A+++ voor koelen en A++ voor verwarmen.


2. Zet de airco alleen aan wanneer het echt nodig is en stel je temperatuur niet te laag in. Gebruik de timerfunctie op de afstandsbediening om de airco automatisch uit te schakelen. Bij veel airco’s vind je deze functie ook in de afstandsbediening, wat het instellen van de koel- of verwarmingsduur heel eenvoudig maakt.


3. Zorg ook voor goed onderhoud. Vervang de filters op tijd en laat jaarlijks een professionele onderhoudsbeurt uitvoeren. Een goed onderhouden airco werkt namelijk efficiënter en verbruikt minder energie. Daarnaast is goede isolatie van je huis belangrijk. Gebruik tochtstrips en sluit ramen en deuren goed af, zodat de gekoelde of verwarmde lucht langer binnen blijft en de airco minder hard hoeft te werken.


4. Houd de zon buiten door gebruik te maken van gordijnen, zonwering of rolluiken. Hierdoor blijft je huis koeler en hoeft je airco minder hard te werken.


5. Vergelijk tot slot verschillende energieleveranciers en kies een stroomcontract met gunstige tarieven, vooral als je van plan bent de airco te gebruiken voor zowel koelen als verwarmen. Overweeg om zonnepanelen te installeren, om je verbruik verder te verminderen.