Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Zelf je airco onderhouden: hoe doe je dat?

Zelf je airco onderhouden, maar hoe? Er zijn verschillende soorten airco's, zoals splitsystemen, mobiele airco's en raamunits. Elk type heeft zijn eigen manier van onderhoud nodig. Hoewel je niet alles zelf kunt doen zonder het risico te lopen dat je airco stuk gaat, zijn er zeker een aantal dingen die je in eigen hand hebt om je airco te onderhouden. Denk aan het reinigen van filters en het verwijderen van opgehoopt vuil. Een airco bestaat meestal uit een binnendeel en een buitendeel. Het verschilt per onderdeel of je in huis airco-onderhoud zelf kunt uitvoeren of dat je beter een installateur in kunt schakelen. Tip: bekijk een overzicht van de verschillende aircotechnieken om te bepalen welk type je hebt en welk onderhoud je airco nodig heeft.

Het belang van het regelmatig reinigen van je airco

Je airco regelmatig reinigen is van groot belang. Ten eerste zorgt het voor een efficiënte werking en voorkom je dat je airco onnodig veel elektriciteit verbruikt. Als je de airco niet regelmatig schoonmaakt, kunnen vuil en stof zich namelijk ophopen. Dit verslechtert de luchtkwaliteit in huis en kan daardoor zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Bovendien gaat een slecht onderhouden airco sneller kapot. Hierdoor loop je een groter risico op dure reparaties.

Wil je het basisonderhoud aan je airco zelf uitvoeren? Dan is het vooral belangrijk om de verschillende filters regelmatig schoon te maken of te vervangen. Wrijf de buitenkant van de binnen- en buitenunit met een doek schoon en maak bij de buitenunit de luchtinlaat vrij van vuil en bijvoorbeeld bladeren. Bij mobiele airco’s is het vooral belangrijk om ook de condensbak te controleren en na elk gebruik te legen. In de gebruikershandleiding van onze climaVAIR is te lezen welk onderhoud zelf gedaan kan worden en welke niet.

Ben je op zoek naar een hoogwaardige airco? Bekijk dan eens de climaVAIR exclusive van Vaillant.

Airco onderhoud: hoe vaak moet je dat doen?

Hoe vaak je onderhoud aan je airco moet uitvoeren, hangt af van het type airco dat je hebt. Splitsystemen hebben zowel een binnen- als een buitendeel. De filters van het binnendeel moet je in de maanden wanneer je de airco intensief gebruikt elke maand schoonmaken. Het buitendeel hoef je in principe maar twee keer per jaar te controleren en schoon te maken. Zo zorg je ervoor dat vuil en bladeren de werking niet belemmeren.

Heb je een monoblock airco zonder buitenunit? Dan is het vooral belangrijk om de luchtfilters regelmatig te reinigen. Gebruik je een mobiele airco? Dan moet je het waterreservoir of de condensbak na elk gebruik legen om schimmelvorming te voorkomen.

Zelf je airco schoonmaken: een stappenplan

Je airco zelf schoonmaken hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit stappenplan houd je jouw airco in topconditie.

Stap 1: Voorbereiding

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt: een stofzuiger, een zachte doek, een borstel en eventueel een speciale aircoreiniger. Let op: schakel de stroom naar je airco altijd uit voordat je begint met schoonmaken.

Stap 2: Airco binnenunit: filter en verdamper schoonmaken

Verwijder de filters uit de airco en stofzuig de filters voorzichtig om het meeste stof en vuil te verwijderen. Spoel ze af met warm water en een mild reinigingsmiddel. Wacht tot de filters volledig droog zijn voordat je ze terugplaatst.

Stap 3: Airco buitenunit: schoonmaken en condensor reinigen

Ga naar het buitendeel van de airco en verwijder eventuele bladeren en vuil van de buitenkant.

Stap 4: Afwerking

Plaats alle onderdelen terug en zorg ervoor dat alles goed vastzit. Schakel de stroom weer in en test de airco om zeker te zijn dat alles naar behoren werkt.

Airco onderhoud laten doen

Hoewel je veel zelf kunt doen, mag je bepaalde werkzaamheden aan je airco niet zelf uitvoeren. Het gaat dan om het werken met koudemiddel, dat soms moet worden aangevuld als er een lekkage is geweest. Een onderhoudsmonteur beschikt over de apparatuur, kennis en ervaring om problemen op te lossen en voert uitgebreide testen uit. Wil je zelf niet het basisonderhoud aan je airco uitvoeren? Dan blijft het belangrijk om je systeem minimaal elk jaar uitgebreid te laten onderhouden. Zoek een Vaillant installatiepartner bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen airco onderhoud