Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Verwarming bijvullen: hoe doe je dat?

Heb je wel eens dat het water van de douche er langer over doet om warm te worden? Het zou kunnen dat de waterdruk van je cv-ketel dan te laag is. Als dat het geval is, kost het de cv-ketel meer energie om het huis te verwarmen. Daarom is het belangrijk om de cv-ketel zo nu en dan bij te vullen. In dit artikel leggen we uit wanneer, hoe vaak, maar ook hoe je zelf je verwarming kunt bijvullen.

Wanneer moet je de verwarming bijvullen?

Merk je dat jouw cv-ketel niet meer goed warm wordt? Controleer dan de waterdruk van de cv-ketel, deze moet tussen de 1,5 en 2,0 bar zijn. Is de waterdruk van je cv-ketel te laag? Dan is het tijd om de cv-ketel bij te vullen. Zo zorg je ervoor dat je verwarmingssysteem efficiënt blijft werken en je huis lekker warm blijft.

Hoe vaak moet je de verwarming bijvullen?

Je kunt de cv-ketel het beste zo eens per jaar bijvullen, nadat je de cv-ketel hebt ontlucht. Heb je een oudere cv-ketel? Dan zou het kunnen dat je de cv-ketel twee keer per jaar moet bijvullen. Dit merk je dan aan het water dat er langer over duurt om warm te worden of wanneer het huis niet goed meer opwarmt. Moet je je cv-ketel veel vaker, bijvoorbeeld maandelijks, bijvullen? Dan zou er sprake kunnen zijn van een lekkage. Neem in dat geval contact op met je installateur of een installateur bij jou in de buurt.

Verwarming bijvullen

Het bijvullen van de verwarming doe je dus om ervoor te zorgen dat er voldoende druk in het systeem zit. Zo doe je dat:

Stap 1

Controleer de waterdruk op het display van de cv-ketel. Zit deze onder de 1 bar, dan is het tijd om het water bij te vullen.

Stap 2

Zorg dat je de benodigdheden klaar hebt staan en zoek de vulkraan op je cv-ketel.

Stap 3

Sluit de vulslang aan op de (koud)waterkraan en open de waterkraan.

Stap 4

Zorg ervoor dat de slang gevuld is met water en er geen lucht meer in zit.

Stap 5

Verwijder de dop van de vulkraan en sluit de vulslang aan

Stap 6

Open de vulkraan en vervolgens de waterkraan terwijl je het display in de gaten houdt.

Stap 7

Zodra de juiste druk (tussen de 1,5 en 2,0 bar) bereikt is, sluit je de waterkraan en vervolgens de vulkraan.

Stap 8

Verwijder de vulslang en sluit de vulkraan goed af.

Door je verwarming te ontluchten en bij te vullen, zorg je niet alleen voor een gelijkmatige warmteverdeling maar ook een efficiëntere verwarmingssysteem. Je verwarming hoeft namelijk minder hard te werken om de gewenste temperatuur te bereiken, wat resulteert in lagere energieverbruik.

In de video hieronder laten we je zien hoe je je verwarming bijvult