Zoek
➡️ Offerte of informatie aanvragen

Onderhoud warmtepomp uitvoeren: belang en voorschriften

Regelmatig onderhoud van een warmtepomp is essentieel voor een efficiënte werking, energiebesparing, en een langere levensduur van het systeem. Hoewel niet wettelijk verplicht, helpt jaarlijks onderhoud storingen te voorkomen en de veiligheid te verbeteren. De kosten variëren gemiddeld tussen €150 en €300 per jaar, afhankelijk van het type warmtepomp en de installateur. Zelf kun je bijdragen door de waterdruk te controleren, filters te reinigen, en de binnen- en buitenunit schoon te houden. Voor complexere taken en het recyclen van koudemiddel is het raadzaam een gecertificeerde installateur in te schakelen. Bekijk op deze pagina alle informatie over warmtepomp onderhoud.

Voordelen van warmtepomp onderhoud

Het goed onderhouden van je warmtepomp biedt een aantal voordelen, maar zorgt vooral voor een langere levensduur en kan storingen voorkomen. Hoewel het onderhouden van je warmtepomp dus niet wettelijk verplicht is, raden we het wel sterk aan.

Je warmtepomp elk jaar laten onderhouden biedt een aantal grote voordelen:

  • Energiebesparing. Een goed onderhouden warmtepomp verbruikt minder elektriciteit en verlaagt je energierekening.
  • Voorkomt storingen. Onderhoud voorkomt storingen, omdat een monteur slijtage of vuil in het systeem op tijd ontdekt. Op deze manier voorkom je problemen en onverwachte (dure) reparaties in de toekomst.
  • Levensduur. Wanneer je jouw warmtepomp goed onderhoudt, verleng je de levensduur. Dit bespaart kosten.
  • Veiligheid. Regelmatig onderhoud maakt je warmtepomp veiliger. Alle leidingen, afdichtingen, filters en andere onderdelen worden tijdens een onderhoudsbeurt namelijk grondig gecontroleerd. Het risico op schade door lekkages, kortsluiting of andere problemen neemt daardoor af.

Het laten uitvoeren van onderhoud kan door het installatiebedrijf die de warmtepomp heeft geplaatst. Ook andere installateurs die bekend zijn met Vaillant producten kunnen jouw warmtepomp onderhouden. Vind een installateur bij jou in de buurt en neem contact op.

Vind een installateur

Onderhoudscontract voor je warmtepomp: wat je moet weten

Met een onderhoudscontract wordt je (hybride) warmtepomp regelmatig gecontroleerd en onderhouden. Dit garandeert een zuinige werking van je warmtepomp en voorkomt storingen. Een onderhoudscontract stel je samen met een onderhoudsmonteur op, die het contract afstemt op de huidige staat van je warmtepomp. Op deze manier maak je de onderhoudskosten overzichtelijk en voorkom je onverwachte uitgaven. Je sluit een contract af voor 12 of 24 maanden, betaalt een vast bedrag per jaar en de installateur neemt proactief contact met jou op als het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Bovendien kies je zelf het serviceniveau dat bij je past.

Het afsluiten van een contract biedt een aantal voordelen, waaronder de mogelijkheid tot gespreid betalen en directe ondersteuning als de warmtepomp problemen heeft. Overleg met je installateur of ze warmtepomp onderhoud in een contractvorm aanbieden.

Interesse in een warmtepomp?

Vraag een offerte aan bij een van onze Installatiepartners en ontvang direct alle informatie over een warmtepomp bij jou thuis.

Warmtepomp zelf onderhouden

Zelf kun je al veel doen om je warmtepomp in topconditie te houden. Een professional voert echter het grootste deel van het onderhoud uit. Bovendien raden wij aan bij een defect altijd een installateur in te schakelen.

  • Druk controleren. Controleer regelmatig, maar zeker voordat de herfst zijn intrede doet, de waterdruk van je warmtepomp. De druk moet binnen het door de installateur aangegeven bereik blijven. Is de druk te laag? Overleg dan met je installateur over mogelijke oplossingen.
  • Filters reinigen. Maak de filters van je warmtepomp elke paar maanden schoon of vervang ze als dat nodig is. Schone filters zorgen voor een betere luchtstroom en voorkomen dat de pomp harder moet werken.
  • Binnen- en buitenunit schoonmaken. Verwijder na de winter vuil, bladeren en stof rond de buitenunit en zorg dat deze goed geventileerd blijft. Maak ook de binnenunit stofvrij.
  • Lekkages controleren. Controleer elk jaar op lekkage bij leidingen of rond de warmtepomp. Ontdek je water of koudemiddel? Schakel dan direct een monteur in.

Het schoonmaken van de warmtepomp is onderdeel van het onderhoud dat je goed zelf kunt uitvoeren. Het belangrijk om regelmatig takken, bladeren, vuil en sneeuw te verwijderen. Zorg ervoor dat het ventilatierooster en de luchtinlaat- en uitlaatrooster vrij zijn van obstructies. Reinig de mantel met een vochtige doek en een beetje zeep zonder oplosmiddelen. Gebruik warm water en een zachte borstel om de verdamper schoon te maken. Vermijd het gebruik van sprays, schuurmiddelen, afwasmiddelen, en reinigingsmiddelen met oplosmiddelen of chloor. Gebruik ook geen spitse objecten bij het reinigen.

Let op: laat het onderhoud altijd over aan een installateur. Bij het uitvoeren van onderhoud aan een warmtepomp zal je onder andere rekening moeten houden met de volgende punten:

  • Houd ontstekingsbronnen, zoals open vuur en hete oppervlakken, op afstand van het product.
  • Gebruik geen sprays of brandbare gassen in de buurt van het product.
  • Voer geen werkzaamheden uit die het product kunnen laten branden.
  • Wees bewust dat ontsnappend koudemiddel zich bij de vloer kan ophopen.
  • Voer geen veranderingen uit die ontsnappend koudemiddel kunnen laten ophopen of binnendringen.
  • Laat installatiewerkzaamheden en onderhoud aan het koudemiddelcircuit door een gecertificeerde installateur uitvoeren.
  • Laat koudemiddel recyclen of afvoeren door een gecertificeerde installateur volgens de voorschriften.

Neem bij vragen of eventuele problemen altijd contact op met een erkend installateur.

Vind een installateur

Veelgestelde vragen warmtepomp onderhoud