De rol van de woning
bij het kiezen van een nieuw verwarmingssysteem
Het zal je niet verbazen, maar bij de aanschaf van een nieuw verwarmingssysteem speelt de woning een rol van niet te onderschatten waarde. Bijvoorbeeld het type woning, de isolatiegraad en het afgiftesysteem zijn factoren die de keuze voor een type verwarmingssysteem flink kunnen beïnvloeden. Deze factoren komen hieronder stuk voor stuk aan bod zodat je hier als woningeigenaar van tevoren rekening mee kunt houden.
Het type woning
Onder het type woning valt vrijstaand, twee-onder-één-kap, hoekwoning, tussenwoning of meergezinswoning. Voor een installatie met een warmtepomp heb je meer ruimte nodig dan bij een cv-ketel. Behalve dat er bij een warmtepompinstallatie ook ruimte nodig is voor een buitenunit, heb je vaak ook meer ruimte nodig voor de apparatuur die binnen komt te staan.
De isolatiegraad
De bouwperiode van een woning is ook van belang, omdat dit een indicatie geeft van het isolatieniveau. Woningen die recenter zijn gebouwd zijn over het algemeen beter geïsoleerd dan oudere woningen. Hoe beter de isolatie, hoe lager het warmteverlies. Hoe lager het warmteverlies, hoe geschikter de woning is om verwarmd te worden met een systeem waarin een warmtepomp aanwezig is. Een installateur zal vaak aanraden om een oudere woning eerst beter te isoleren alvorens een verwarmingssysteem met warmtepomp te installeren.
Het afgiftesysteem
Wat niet kan ontbreken in de keuze voor een nieuw verwarmingssysteem is om stil te staan bij het huidige afgiftesysteem. In het geval van radiatoren bestaat er een verschil tussen laag- en hoogtemperatuur radiatoren. Een laagtemperatuur radiator maakt gebruikt van water met een aanvoertemperatuur van 35 tot 55 °C. Dit type radiator is daarom uitermate geschikt om gekoppeld te worden aan een warmtepomp. Daarentegen is een hoogtemperatuur radiator, die gebruik maakt van water met een aanvoertemperatuur van 75 °C, dat vaak niet. Als de woning vloerverwarming heeft, is dat weer een reden om serieus te kijken naar een verwarmingssysteem met een warmtepomp.
Succesvol verduurzamen vraagt om meerdere verwarmingstechnologieën. Eén en dezelfde oplossing voor elke woning in Nederland is er niet. In het algemeen geldt: hoe recenter de woning is gebouwd, hoe logischer een verwarmingssysteem met warmtepomp is.