Zoek
➡️ Offerte of informatie aanvragen

Geluid warmtepomp binnen en buiten | Geluidsniveau in dB(A)

Een warmtepomp heeft een aantal bewegende delen die voor geluid kunnen zorgen. Het maximale geluid dat een warmtepomp mag maken is vastgelegd. De warmtepompen van Vaillant voldoen aan al deze criteria en behoren tot de stilste op de markt. Het geluid dat een warmtepomp maakt is terug te vinden op het energielabel. Een warmtepomp tot 6 kW mag maximaal 63 decibel produceren. Bekijk op deze pagina alle informatie over het geluid en trillingen die een warmtepomp mogelijk kan veroorzaken.

Offerte warmtepomp aanvragen

Energielabel Europese Unie Vaillant aroTHERM Split plus

Geluid warmtepomp binnen en buiten

Tegenwoordig wordt volgens een standaard meetmethode de geluidsproductie van een warmtepomp gemeten. Het geluid van een warmtepomp wordt gemeten in decibel (dB) en is terug te vinden op het energielabel. Hierdoor is het mogelijk om verschillende warmtepompen met elkaar te vergelijken op basis van het geluidsniveau van zowel de binnen- als de buitenunit.

In de afbeelding is het energielabel van de Vaillant aroTHERM Split plus lucht-water warmtepomp weergegeven. Deze warmtepomp bestaat uit een buitendeel (waar een ventilator in zit) en een binnendeel (waar de cv-pomp in zit).

Linksonder op het energielabel staat het geluidsvermogen van het buitendeel (48 dB(A)) en die van het binnendeel (42 dB(A)) weergegeven. Het geluid dat een warmtepomp maakt kan verschillen per type en model. De geluidsproductie van de aroTHERM Split plus lucht-water warmtepomp is te vergelijken met die van een cv-ketel. Dit is een systeem dat kan worden gebruikt als hybride warmtepomp of all-electric.

Een warmtepomp met een binnendeel maakt ook geluid. In het geval van de aroTHERM Split plus bedraagt het geluid binnen bij normaal gebruik 42 dB(A). Dit is minder dan het geluid van een normaal gesprek (ongeveer 60 dB(A)) of een gemiddelde vaatwasser (ongeveer 45 dB(A)).

Hoeveel geluid mag een warmtepomp maken?

In Europa is het maximale geluidsvermogen van warmtepomp vastgelegd. Deze norm houdt in dat energie gerelateerde producten (Energy related Products - ErP) zoals warmtepompen tot 6 kW maximaal 65 dB(A) mogen produceren en warmtepompen van 6 kW tot 12kW 70 dB(A). Verder moeten in Europa warmtepompen zijn voorzien van een CE-label, dat onder andere het geluidsvermogen van de warmtepomp vermeldt. De warmtepompen van Vaillant voldoen aan alle criteria en behoren tot de stilste op de markt.

Vaillant aroTHERM Split plus warmtepomp de stilste van Nederland

De nieuwe aroTHERM Split plus warmtepomp is de stilste split warmtepomp in Nederland. De buitenunit maakt bij normaal gebruik 48 dB(a) geluid en de binnenunit 42 dB(A).

Daarnaast heeft de aroTHERM Split plus een slimme fluitermodus waarbij het toerental van de compressor en ventilator begrensd is.

Warmtepomp offerte aanvragen

Wat voor geluid maakt een warmtepomp?

Een warmtepomp produceert doorgaans een zacht zoemend of brommend geluid, vergelijkbaar met het geluid van een koelkast. Dit geluid komt voornamelijk van de compressor en ventilatoren die in de unit werken. Hoewel het geluid continu kan zijn, is het meestal niet storend en valt het vaak weg tegen achtergrondgeluiden in huis.

Tijdens de actieve werking van de warmtepomp ontstaan ​​er geluiden in verschillende vormen en met verschillende soorten transmissie:

Structuurgeluid:

Structuurgeluid wordt veroorzaakt door bewegende delen in de warmtepomp. De mechanische trillingen die tijdens het gebruik van de warmtepomp ontstaan worden doorgezet naar de omliggende constructies, zoals de behuizing.

Luchtgeluid binnen:

Luchtgeluid binnenshuis zijn ook mechanische trillingen van de warmtepomp, die, in tegenstelling tot constructiegeluid, rechtstreeks in de lucht worden uitgestoten. Volgens de naam is er binnen het gebouw luchtgeluid te horen.

Luchtgeluid buiten:

Met buitenluchtgeluid worden geluiden bedoeld die buiten ontstaan ​​of vanuit het gebouw naar buiten ontsnappen en daardoor door de buurt kunnen worden waargenomen.

Interesse in een warmtepomp?

Vraag een offerte aan bij een van onze Installatiepartners en ontvang direct alle informatie over een warmtepomp bij jou thuis.

Warmtepomp geluid in de winter vs. zomer

Het zijn de bewegende onderdelen van de warmtepomp die voor het waargenomen geluid zorgen, zoals de ventilator om de lucht aan te zuigen en de compressor om het koudemiddel onder hoge druk te brengen. Als het buiten erg koud is, zorgt de ontdooicyclus van de warmtepomp ervoor dat de ventilator en de compressor niet vastvriezen, waardoor hij harder moet werken dan normaal. Dit zorgt er ook voor dat de warmtepomp meer geluid maakt. Als je in de winter met gesloten ramen slaapt, zul je hier vrij weinig van merken.

In de zomer hoeft de warmtepomp natuurlijk niet meer zo hard te werken door de zachte temperaturen, waardoor er minder geluid te horen is. Met ramen open slapen is dan geen probleem. Als je kijkt naar een gemiddelde dag, moet de warmtepomp vaak in de ochtend het hardste werken, namelijk als er warm water nodig is om te douchen.

Geluidsisolatie warmtepomp installeren

Het waargenomen geluid van een warmtepomp is echter niet gelijk aan de dB(A) op het CE-label. Er zijn een aantal factoren die bepalend kunnen zijn of het geluid als storend wordt ervaren of niet, zowel voor de gebruiker zelf als voor de omgeving. Zo is de uitblaasrichting van de warmtepomp een belangrijk punt om in gedachten te houden. Staat de warmtepomp bijvoorbeeld langs een muur of in een hoek van muren, dan is de geluidsdruk sterker door weerkaatsing van het geluid.

Om te voorkomen dat de warmtepomp de ondergrond in trilling brengt, is het verstandig om trillingsisolatoren te installeren. Ook kan de buitenunit het beste op een zware, vlakke en stabiele ondergrond worden gezet die onmogelijk in beweging kan worden gebracht.

Geluidskast voor je warmtepomp

Als laatste is een geluidsisolerende omkasting voor de warmtepomp een mogelijkheid om het geluid van de warmtepomp te reduceren met maximaal 15 dB(A). Dit isoleert het geluid van de omgeving en aan de warmtepomp zelf hoeven geen aanpassingen te worden gedaan.

Vraag een offerte aan bij Vaillant en we koppelen je aan een installateur bij jou in de buurt. Onze Installatiepartner zal contact met je opnemen voor advies op maat en kan ook helpen bij het plaatsen van een geluidskast.

Offerte warmtepomp aanvragen

Veelgestelde vragen over warmtepomp geluid