Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Zonneboiler van Vaillant: Informatie, Advies en Producten

Een zonneboiler is een duurzaam verwarmingssysteem waarbij zonnecollectoren op het dak zorgen voor warm water in je woning. Het is een goedkope manier om sanitair water te verwarmen en werkt in combinatie met andere systemen, zoals zonnepanelen, gasketels en warmtepompen. Bekijk op deze pagina alle informatie over zonneboilers.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler werkt op zonne-energie en is een zuinige manier om water te verwarmen zonder CO2-uitstoot. Zonnecollectoren op het dak verwarmen een vloeistof, waarmee vervolgens water kan worden opgewarmd.

Het systeem bestaat uit twee onderdelen: een zonnecollector op het dak en een opslagtank waarin het verwarmde water wordt opgeslagen. Onder de collector zitten buizen verwerkt. Hierdoor stroomt een vloeistof die door de zon wordt opgewarmd. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan het water in de zonneboiler, waardoor het opwarmt. Dit warme water stroomt door de kraan.

1 - 1 van 1 Resultaten

auroSTEP plus zonneboiler

Veel warmwater dankzij zonne-energie

  • Duurzaam warmwatercomfort
  • Bespaar tot 50% op uw gasverbruik
  • Tot 50% minder CO2-uitstoot
Warm tapwater

1 - 1 van 1 Resultaten

Kosten zonneboiler

De aanschaf en installatie van een zonneboiler installeren kost ongeveer €3.800 tot €6.500. Let wel op dat de kosten van het systeem afhankelijk zijn van het product en de grootte van je woning. Een zonneboiler is een rendabele installatie waarmee je aanzienlijk kunt besparen op je energiekosten. Bovendien is het een heel milieuvriendelijke optie voor het verwarmen van water.

Ook zijn er subsidies beschikbaar die een deel van de aanschaf- en installatiekosten van de zonneboiler vergoeden.

Kiezen voor zonneboiler of zonnepanelen?

Een zonneboiler en zonnepanelen zijn twee verschillende dingen. Een zonneboiler is een verwarmingssysteem op basis van zonne-energie. Het verwarmt het tapwater en stoot hierbij vrijwel geen CO2 uit, maar kan geen elektriciteit opwekken. Een zonnepaneel wekt uitsluitend elektriciteit op.

Het is mogelijk om zonnepanelen en een zonneboiler te combineren, mits je voldoende ruimte hebt op je dak. Door de combinatie is het mogelijk om aanzienlijk te besparen op je energiekosten en kan het een hele interessante combinatie zijn.

Voor- en nadelen zonneboiler

Nadelen zonneboiler

Hoewel de nadelen van een zonneboiler wat ons betreft nauwelijks opwegen tegen de voordelen, zijn er wel wat minpunten te benoemen:

  • De investering: de aanschaf en installatie van een zonneboiler zijn hoger dan die van een reguliere boiler. De overheidssubsidies kunnen gelukkig flink oplopen wat de investering uiteindelijk weer minder groot maakt.
  • Zonlicht: bij weinig zonlicht is het rendement lager. In de winter en op koude dagen is er extra verwarming nodig door bijvoorbeeld een cv-ketel of warmtepomp.
  • Ruimte: de zonneboiler neemt een vierkante meter in beslag en kan twee meter hoog zijn. Daarnaast is op het dak ruimte nodig voor de zonnecollectoren.
  • Andere warmtebronnen nodig: In de zomer kan een zonneboiler je tapwater goed verwarmen met energie van de zon, maar op koude dagen is het nodig dat je cv-ketel of warmtepomp bijspringt. Je hebt dus altijd nog een ander apparaat nodig naast je zonneboiler die kan verwarmen.

Voordelen zonneboiler

Een zonneboiler biedt verschillende voordelen:

  • Besparen: met een zonneboiler bespaar je op je energiekosten, en tot wel 35% op je warm water kosten. De precieze besparing hangt af van je verbruik.
  • Goed voor het milieu: een zonneboiler is duurzaam en zorgt ervoor dat er minder gebruik is van fossiele brandstoffen
  • Onderhoudsvriendelijk: minder onderhoud nodig dan een klassiek verwarmingssysteem
  • Combinaties: De zonneboiler combineert gemakkelijk met je huidige installatie. Zo kun je de zonneboiler laten aansluiten op je bestaande hr-combiketel
  • Energiebesparing: Met een zonneboiler krijg je tot ongeveer 40% van je warme water gratis van de zon. Dat betekent minder energieverbruik en dus een lagere energierekening.
  • Subsidie: als je een nieuwe zonneboiler laat installeren komt deze in aanmerking voor overheidssubsidies. Meer informatie over subsidies vind je hier.

Kortom: het is een slimme en duurzame investering die zichzelf op de lange termijn terugbetaalt.

Zonneboiler plaatsen en installeren

Bij het installeren van de zonneboiler gaan de installatiepartners van Vaillant als volgt te werk:

1. De collectoren worden op een zo zonnig mogelijk deel van het dak geplaatst, zodat je optimaal plezier hebt van de zonneboiler.

2. De collectoren worden verbonden met de zonneboiler. Hierin wordt het water voor de warme kraan verwarmd.

3. Vanuit de zonneboiler stroomt het water naar de (vloer)verwarming en de kranen.

Op koude dagen is de zonneboiler onvoldoende in staat het water te verwarmen. In dat geval kan het water worden bij verwarmd door bijvoorbeeld een hr-combiketel of warmtepomp.

Waar de zonneboiler komt te staan is afhankelijk van jouw woning. Onze installatiepartners zoeken samen met jou naar de meest geschikte plekken in huis.

Wat zijn de afmetingen van zonnecollectoren?

Een Vaillant zonnecollector is ca. 2 x 1.2 meter groot. Het aantal zonnecollectoren wat je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de zonneboiler en het warmwatergebruik. Meestal zijn twee tot vier collectoren voldoende, laat je hierover adviseren door een installateur.

Ook moet je natuurlijk een geschikt dak hebben voor de collectoren. Zo moet er ruimte zijn, niet te veel schaduw en moet de hoek ten opzichte van de zon gunstig zijn. Onze ervaren installatiepartners beoordelen of jouw dak geschikt is voor zonnecollectoren. Zo haal je alles uit je installatie.

Zonneboiler en warmtepomp

In de koude wintermaanden kan het voorkomen dat de zonneboiler het water niet voldoende kan verwarmen. In dit geval moet de gasketel bijspringen. Het is ook mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten en die in combinatie te gebruiken met een zonneboiler. Let wel op dat een warmtepomp met voldoende vermogen ook zonder een zonneboiler sanitair water kan verwarmen. Neem contact op met een Installatiepartner van Vaillant om meer informatie te ontvangen over het combineren van systemen.

Interesse in een zonneboiler van Vaillant?

Neem contact op met een van onze Installatiepartners en ontvang direct alle informatie over een zonneboiler bij jou thuis.

Zonneboiler, elektrische boiler of warmtepompboiler?

Je kunt kiezen uit een van de volgende duurzame boilers: een zonneboiler, elektrische boiler of een warmtepompboiler. Al deze opties stoten vrijwel geen CO2 uit en hebben weinig onderhoud nodig. Welke van de drie boilers voor jou de beste keuze is, hangt af van je wensen en mogelijkheden.

Elektrische boiler

Zonneboiler

Warmtepompboiler

Elektrische boiler

Elektrische boiler

Een elektrische boiler is een volledig elektrisch systeem dat sanitair water verwarmt. Met dit systeem gebruik je geen aardgas meer voor het verwarmen van water en kan worden gebruikt in combinatie met een zonneboiler.

Zonneboiler

Zonneboiler

De zonneboiler verwarmt water door middel van zonlicht. De installatie van de zonneboiler is duurder dan die van de elektrische boiler of warmtepompboiler. Door de lagere energierekening met een zonneboiler verdien je dit wel terug, maar pas op de langere termijn. Voor een zonneboiler heb je zonlicht nodig. Bij slecht weer en in donkere maanden levert deze boiler dus minder energie op en zal een cv-ketel of warmtepomp je water moeten verwarmen. De elektrische boiler en de warmtepompboiler zijn niet afhankelijk van zonlicht. De elektrische boiler is volledig afhankelijk van elektriciteit om water te verwarmen en heeft daarmee een grotere ecologische voetafdruk.

Warmtepompboiler

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht om water op te warmen. Een warmtepompboiler is niet alleen efficiënt en vriendelijk voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Deze boiler haalt namelijk maar liefst 75% van zijn energie uit de buitenlucht.