Veelgestelde vragen over hybride warmtepompen
Waarom een hybride warmtepomp?
Als vuistregel raden wij voor aanvoertemperaturen onder 55 °C in jouw radiatoren een all-electric warmtepomp aan. Als er meer dan 55 °C nodig is, kun je kiezen voor een hybride warmtepompsysteem of een modernisering van je woning. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van de radiatoren en het plaatsen van een nieuwe vloerverwarming die lagere temperaturen vereist. Of 55 °C voldoende is, kun je ook zelf uitproberen: stel de maximale aanvoertemperatuur op je cv-ketel in op 55 °C en beslis op een koude winterdag of het bij jou thuis nog aangenaam warm is. Bij toepassing van de lucht-water warmtepomp aroTHERM plus kan dit 65 °C zijn.
Wat is het verschill tussen een hybride warmtepomp en een all-electric warmtepomp
Een all-electric lucht-water warmtepomp vervangt je bestaande ketel volledig. Een hybride verwarmingssysteem schakelt intuïtief tussen brandstofbronnen met behulp van een intelligent regelsysteem. Waar het bij een all-electric warmtepomp noodzakelijk is om je huis volledig te isoleren (dak, gevel, vloer én dubbel glas), is dit bij een hybride warmtepomp niet nodig. Gemiddelde isolatie van de woning is al voldoende om een hybride warmtepompsysteem te installeren. Welk systeem de beste oplossing is voor jouw situatie, hangt uiteraard ook af van jouw wensen en de staat van onder andere de leidingen en radiatoren in je woning.
Ik wil nu hybride, en later overstappen op een all-electric systeem. Waar moet ik op letten als het hybride systeem als tussenoplossing wordt gebruikt?
Dit hangt van veel factoren af, zoals de woningsituatie, de staat en isolatie van de woning, etc. De planning doe je het beste samen met een specialist of installateur.
Basispunten om te overwegen:
Prestaties warmtepomp:
De warmtepomp moet zo worden gepland dat deze bij demontage van de cv-ketel zelfstandig de verwarmingsbelasting aan kan. Dat betekent dus dat deze een hogere capaciteit dient te hebben dan wat je op dit moment nodig hebt.
- Houd rekening met de planning van extra verbouwingen, want die hebben later invloed op de stooklast: Wat wil je nog meer vervangen of isoleren in je woning?
- Samen met de installateur kun je vooraf controleren of het mogelijk is om de systeemtemperaturen te verlagen voor een eventuele all-electric warmtepompwerking. Zo kun je bepalen of je met slechts één warmtepomp aan jouw wensen kunt voldoen of dat er nog maatregelen of moderniseringen moeten worden doorgevoerd.
Verwarming:
Wanneer de hr-ketel wordt weggelaten, is een elektrische bijverwarming nodig – zoals de binnenunit/hydraulische station van de warmtepomp of een elektrische back-up heater. Ook is er een kans dat je leidingwerk aangepast dient te worden, omdat er meer water doorheen stroomt in door de grotere warmtepomp.
Instellingen regelaar:
Via de sensoCOMFORT regelaar voer je de gewenste tijd- en temperatuurinstellingen in. Meer specialistische instellingen, zoals de gewenste stooklijn of hybridemanager, kunnen door een installateur worden ingesteld.
Wat kost een hybride warmtepomp?
De kosten van een hybride warmtepomp zijn afhankelijk van de huidige situatie in je woning, maar hoogstwaarschijnlijk kun je voortbouwen op het bestaande leidingnetwerk en radiatorsysteem. De Vaillant installatiepartner bij jou in de buurt berekent een eerlijk aanbod dat aan jouw wensen voldoet en houdt rekening met de nodige inspanningen.
Voor een nieuwe warmtepomp kun je initiële aanschafkosten verwachten van tussen €6.000 en €10.000 inclusief installatiekosten (deze berekening heeft betrekking op de uitbreiding van een bestaand gassysteem met een lucht-water warmtepomp en is dus exclusief cv-ketel). Voor een grondgebonden warmtepomp kom je, inclusief grondonderzoek en boring, een stuk hoger uit. Een Vaillant installatiepartner helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Bezoek voor meer vragen over de kosten, en subsidies, van hybride warmtepompen onze warmtepomp kosten pagina.
Krijg ik subsidie voor een hybride verwarmingssysteem?
Ja. Hoeveel subsidie je krijgt voor een hybride warmtepomp, hangt af van het soort warmtepomp en de energieprestatie. Ons aanbod van verschillende hybride warmtepompsystemen is groot. Jouw plaatselijke Vaillant-installateur zal je helpen de juiste oplossing voor jouw behoeften te vinden. Ook kan hij of zij je helpen bij het vinden van de juiste subsidie om jouw nieuwe verwarmingsinstallatie financieel te ondersteunen. Meer informatie over subsidies lees je hier.
Kan ik mijn bestaande cv-ketel, leidingen en radiatorsysteem behouden?
Er moet een goede opstelplaats worden bepaald voor de warmtepomp, met aandacht voor goede werking, bereikbaarheid, geluid en koppeling aan de verwarmingsinstallatie. Dit vergt ook enige aanpassingen aan het leidingsysteem. Je radiatoren kun je in het geval van een hybride warmtepomp vaak behouden. Mogelijk heb je alleen een nieuwe aansluiting op de buitenunit van de warmtepomp nodig. Je hebt nog steeds de mogelijkheid om in de toekomst de bestaande cv-ketel te vervangen voor een nieuwe Vaillant cv-ketel.
Welke bestaande ketels kunnen worden gebruikt voor een hybride verwarmingssysteem?
Als uw bestaande hr-ketel nog in goede staat is, kunt u deze in de meeste gevallen behouden en eenvoudig combineren met een nieuwe warmtepomp. Met onze slimme besturing sensoCOMFORT zijn we in staat om alle bestaande hr-ketels in ons systeem te integreren. De combinatie met ketels van andere fabrikanten werkt ook goed. Omdat de gegevensuitwisseling en beheersbaarheid echter beperkt zijn, zal de combinatie met andere merken niet zo efficiënt zijn als de combinatie met een Vaillant cv-ketel.
Wat betekent "goed geïsoleerd" in relatie tot mijn woning?
Dit wordt bepaald door de Rc-waarde. Rc staat voor Resistance Construction en geeft informatie over hoe goed een bouwelement, zoals bijvoorbeeld geïsoleerde sandwichpanelen, de verwarmde of gekoelde lucht vasthoudt. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatieprestaties van een gebouw. Rc-waarden variëren over het algemeen van 1 (zeer hoog warmteverlies) tot 4 (laag warmteverlies). Uiteindelijk geldt: hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder warmteverlies en hoe meer je kunt besparen.
Kan een hybride warmtepomp ook koelen?
Het ligt aan de warmtepomp en de opstelling daarvan of deze ook kan koelen. Om te kunnen koelen met je hybride warmtepomp, heb je in ieder geval een luchtgebonden warmtepomp en vloerverwarming nodig. Indien je radiatoren hebt, kun je met een hybride warmtepomp in geen enkel geval koelen.
Wat is de levertijd van een hybride warmtepomp?
De levertijd van een hybride warmtepomp is moeilijk in te schatten. Het is afhankelijk van de gekozen warmtepomp, maar ook van de agenda’s van onze installatiepartners. Neem contact op met een installateur voor een realistische termijn.
Hoe groot is een hybride warmtepomp?
Het formaat van de hybride warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Over het algemeen kun je naast een buitenunit rekening houden met een cv-ketel, een hydraulische unit en een thermostaat binnenshuis. Onze installatiepartners kunnen je een meer exacte inschatting geven aan de hand van jouw wensen.
Waarom een hybride warmtepomp van Vaillant?
Alle Vaillant warmtepompen worden in Duitsland ontwikkeld en worden uitgebreid getest in allerlei omstandigheden, voordat ze in verkoop gaan. Zo bent u zeker van dat het product aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoet. De lucht-water warmtepompen van Vaillant, zoals de aroTHERM, werken al bij -25 graden Celcius buitentemperatuur en leveren warmte voor de cv-installatie tot 75 graden Celcius. Een paar jaar geleden was dat nog onmogelijk, maar dat komt met name door innovaties als nieuwe koudemiddelen.