Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Airco als verwarming

Wist je dat een airco vaak meer kan dan alleen koelen? In de winter gebruik je deze namelijk net zo gemakkelijk in combinatie met je cv-ketel of warmtepomp om een ruimte bij te verwarmen. Dit maakt een airco een veelzijdige oplossing om een ruimte het hele jaar door op de meest voordelige manier op de gewenste temperatuur te houden. De installatie is meestal simpel en je kiest daarna zelf of je vooral gas of elektriciteit gebruikt voor het verwarmen. Een airco zorgt er namelijk voor dat je cv-ketel minder hard hoeft te werken, waardoor je minder gas verbruikt.

Is het gebruik van een airco als verwarming dan altijd een geschikte manier om een ruimte te verwarmen? Dat hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Er zijn namelijk goede redenen om wel of juist niet voor een airco als verwarming te kiezen. Daarnaast kan niet elke airco standaard verwarmen. De meeste airco’s met een buitenunit en één of meerdere binnenunits kunnen ook verwarmen. Het beste rendement haal je doorgaans met een split-unit: een airco met een buitenunit en meerdere binnenunits. Mobiele of monoblock airco’s zonder buitenunit zijn meestal alleen ontworpen om te koelen.

Hoe werkt een airco als verwarming?

Heb je je ooit afgevraagd hoe een airco ook kan verwarmen? Normaal gesproken onttrekt een airco warmte uit de binnenlucht en voert deze naar buiten af. Wanneer je de airco als verwarming gebruikt, gebeurt precies het omgekeerde: de airco onttrekt warmte aan de buitenlucht. Dit gebeurt via een koudemiddel dat warmte kan opnemen en afgeven. Deze vloeistof stroomt door een gesloten systeem, die de warmte via een compressor en een verdamper van buiten naar binnen brengt. De buitenunit van de airco zuigt buitenlucht aan en onttrekt de warmte hieruit door middel van een koudemiddel dat door de unit circuleert. Dit koudemiddel absorbeert warmte uit de buitenlucht, gaat over in gasvorm en wordt vervolgens naar de binnenunit geleid. De binnenunit ontvangt het warme gas, waarna het wordt afgekoeld, condenseert en warmte afgeeft aan de binnenlucht.

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten airco’s en hun mogelijkheden? Lees dan meer over de verschillende technieken. Tip: een bijzonder efficiënte oplossing voor koeling en verwarming is de Vaillant climaVAIR exclusive.

Verbruik van een airco als verwarming

Het elektriciteitsverbruik van een airco als verwarming is grotendeels afhankelijk van het merk en model van de airco, het vermogen en het aantal binnenunits dat je gebruikt. Als je zonnepanelen hebt, kun je de energiekosten verlagen door een deel van de benodigde energie zelf op te wekken. Airco's met een hoge Coefficient of Performance (COP) zijn het meest zuinig. De COP-waarde geeft aan hoe efficiënt de airco warmte omzet per verbruikte kilowattuur elektriciteit. Een airco met een COP van 4 levert bijvoorbeeld vier keer zoveel warmte als de energie die hij verbruikt.

Koop je voor het verwarmen van je huis nu het beste een complete warmtepompinstallatie of een airco met een of meerdere binnenunits? In het algemeen geldt dat voor het verwarmen van een heel huis een warmtepomp vaak efficiënter en uiteindelijk goedkoper is. Hoef je maar een aantal kamers te verwarmen, zoals een woon-, werk- of slaapkamer? Dan kan een airco een slimme keuze zijn.

Kosten airco als verwarming

Wat kost verwarmen met een airco precies? Hierbij spelen de COP van de airco, het aantal binnenunits en de prijs van een kWh elektriciteit en een kuub aardgas een grote rol. Daarnaast is het goed om te weten dat een airco bij lage buitentemperaturen minder efficiënt werkt en daardoor meer stroom nodig heeft om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren.

Over het algemeen verbruikt een airco met een COP van 4 per binnenunit ongeveer 1 kWh per uur. Maak een schatting hoeveel uren alle units in een bepaalde periode draaien en vermenigvuldig dit aantal met de actuele prijs voor een kilowattuur elektriciteit en je weet de kosten voor het verwarmen met een airco. Wanneer je de airco gebruikt, verbruik je aanzienlijk minder gas.

Airco als verwarming: de voor- en nadelen

Het gebruik van een airco als verwarming heeft verschillende voordelen, maar ook een aantal nadelen. We zetten ze voor je op een rij.

Voordelen van airco als verwarming

✓ Duurzame oplossing

✓ Vaak goedkoper in gebruik dan een verwarmingssysteem op gas.

✓ Brengt een ruimte snel op temperatuur.

✓ Relatief eenvoudige installatie.

✓ Ook te gebruiken voor koeling in de zomer.

✓ Je bespaart nog meer in combinatie met zonnepanelen.

✓ Je hoeft niet het hele huis op te warmen als je slechts één ruimte wilt verwarmen!

Nadelen van airco als verwarming

  • Een airco-installatie is ongeschikt als hoofdverwarming, maar vooral bedoeld om enkele ruimtes te verwarmen. Wordt het buiten echt koud? Dan kan de cv-ketel bijspringen.
  • Meerdere airco binnenunits (multi-split) nodig om ook andere kamers te verwarmen
  • Drogere lucht, indien onvoldoende wordt geventileerd.
  • Apart systeem voor warm tapwater blijft nodig.

Veelgestelde vragen airco als verwarming