Duurzame dubbele woning dankzij allSTOR
Toen de bewoners van een nieuwbouwwoning in het westen van het land Peter de Witte vroegen alle installaties te verzorgen, hadden ze één wens: het moest duurzaam. En dus ging De Witte aan de slag. De gekozen oplossing? Een grondgebonden warmtepomp met eigen bron, gecombineerd met het modulaire buffersysteem allSTOR, zonnecollectoren en een CV-ketel als vangnet.
Installateur Peter de Witte was niet de eerste die zijn licht over de installaties liet schijnen. “Er had ook al een andere installateur naar gekeken, maar zijn voorstel klopte volgens mijn berekeningen niet; er was te weinig broncapaciteit. De bewoners zouden dan veel gas gaan gebruiken en dat wilden ze niet. Ik heb toen een ander, beter maar duurder voorstel gemaakt en daarvoor hebben we opdracht gekregen. Vaillant heeft voor dit project het advies geschreven. Dat doen ze vaker. Ik zeg dan tegen ze: ik heb zus en zo’n huis, wat adviseren jullie?”
allSTOR buffersysteem
Vanuit Vaillant kwam het advies het allSTOR-systeem te gebruiken. Dit is een modulair buffersysteem geschikt voor grote vermogens. In het buffervat, dat van 300 tot 2000 liter geleverd kan worden, wordt de opgewekte energie gebufferd en naar behoefte weer afgegeven. In tegenstelling tot een gewone drinkwaterboiler is de allSTOR gevuld met CV-water. Bij voldoende zoninstraling kan de temperatuur in het buffervat oplopen tot 95°C . In de nieuwbouwwoning werd het allSTOR-systeem aangesloten op zonnecollectoren. Het systeem is ook geschikt om bijvoorbeeld een zwembad mee te verwarmen.
Vloerverwarming
De woning wordt dubbel bewoond, dus dat vroeg om extra capaciteit. Daarom werden er naast het huis vier eigen warmtebronnen geboord. Via de warmtepomp wordt het huis nu verwarmd door zone-vloerverwarming met water van 27 graden Celsius. In de zomer wordt de woning ook gekoeld met het systeem. “De warmtepomp moet zoveel mogelijk draaien en niet elke keer opnieuw opstarten, dat kost te veel energie”, legt De Witte uit. Alleen op de badkamers zijn radiatoren toegevoegd voor behaaglijke stralingswarmte.
Douchen
Op het dak van de woning liggen zes zonnecollectoren die voor warm water zorgen. Dit warme water wordt in de buffer opgeslagen. Helemaal gasloos lukt niet in de woning. De Witte: “Als iedereen thuis is en wil douchen ontkom je er niet aan, maar de CV-ketel is weinig aan.” Verder werd in de woning gekozen voor mechanische ventilatie volgens systeem C. “De bewoners wilden perse geen balansventilatie, waarschijnlijk door de slechte verhalen die je hier over hoort. Onterecht trouwens, maar ja.”
Tussenmeters
“Je ziet in de technische ruimte dat we tussenmeters hebben geplaatst,” wijst De Witte aan. “Die zitten er omdat hier twee gezinnen wonen. Zo kunnen ze precies zien wie wat gebruikt en kan de energierekening opgesplitst worden.” De installatie wordt op afstand beheerd met een communicatiemodule van Vaillant. “Dat doen we vaker en het werkt perfect. Laatst stonden we bij iemand voor de deur die niet eens wist dat hij een storing had. Wij hadden een melding gekregen en waren toevallig in de buurt.”
‘Schitterend’
In totaal waren Peter de Witte en zijn team vier weken bezig met al het installatiewerk in de dubbele woning. Daar zaten ook de riolering en ventilatie bij. “Aan het einde daarvan hebben we een halve dag uitgetrokken om de bewoners alles uit te leggen. Het is heel belangrijk dat de installaties ook juist worden gebruikt. Het is geen goedkoop systeem, maar wel schitterend vind ik. Je ziet nu al dat er bijna geen energie meer wordt verbruikt. Dat vind ik mooi.”
Bekijk het volledige interview
Installateur Peter de Witte vertelt met trots over de duurzame installatie in deze moderne villa.