Migrantenwoningen
Op de plek waar ooit een boerderij stond, zijn 148 tweepersoons woningen gebouwd, bestemd voor Poolse arbeidsmigranten.
Midden in de polder is een nieuwe woonwijk verrezen. Of eigenlijk is het een klein ‘migrantendorp’. Op de plek waar ooit een boerderij stond, zijn 148 tweepersoons woningen gebouwd, bestemd voor Poolse arbeidsmigranten. De eerste woningen zijn inmiddels in gebruik.
Wij bezoeken het project een week voordat de eerste bewoners zich hier gaan nestelen. Opdrachtgever is het Emmeloordse uitzendbureau Level One. Dit bureau heeft veel woningen in de Polder. “Het is een grote werkgever”, vertelt manager techniek Marc Ruiter van ACN techniek Emmeloord. “Level One heeft in deze regio ongeveer 2500 tot 3000 mensen aan het werk in de glas- en tuinbouw en bij boeren. Het gaat om mensen die hier langer dan drie maanden zijn. Daarvoor zijn deze woningen gebouwd.”
Aannemer is Bouwbedrijf Weever. ACN techniek Emmeloord werd ingehuurd voor de installaties. “Wij hebben vaker werk voor Level One gedaan. Wij zorgen voor onderhoud en service van de installaties in hun woningbestand. De samenwerking verloopt heel prettig. Vandaar dat we uitgenodigd werden om ook voor dit project een aanbieding te doen.”
In een bouwteam met onder meer de aannemer en opdrachtgever werd de klus aangevlogen. “Dit gebeurde altijd in nauw overleg met elkaar, zodat er snel gewerkt kon worden. Er moest eerst een oude boerderij worden gesloopt. Ook werd er asbest gesaneerd. Vorig jaar augustus zijn we hier begonnen. Nadat de grond bouwrijp was gemaakt hebben we geholpen om de infra aan te leggen, zoals water, stroom, verlichting, etc. Het internet wordt verzorgd via een straalverbinding.”
Het zijn allemaal geschakelde tweepersoonshuisjes geworden. Alle woningen zijn voorzien van televisie- en internetvoorzieningen. Door de slimme situering heeft iedereen veel privacy. De arbeiders kunnen hier zelfstandig wonen met een eigen terrasje, opgang, douche, een kamer-annex-keuken, slaapkamer. De huisjes zijn gebouwd zonder heipalen als fundering, maar staan op een isolerende ondergrond van tempex. Dit plan is uitgedacht met aandacht voor het milieu. Stel dat er over tien jaar geen behoefte meer is aan deze appartementen, dan zijn ze eenvoudig te verwijderen en blijft er geen spoor van over.
ACN techniek Emmeloord installeerde de installaties. “We hebben meerdere opties overwogen en uiteindelijk voor Vaillant gekozen. Waarom? Omdat we allemaal enthousiast zijn over de geboden oplossingen. Het draait om prijs en kwaliteit, maar ook om de looks. De aroTHERM ziet er gewoon heel fraai uit. Daarnaast produceert deze relatief weinig geluid. We hebben gekozen voor het aroTHERM lucht/water warmtepomp systeem van Vaillant. Per 22 woningen hebben we drie warmtepompen geplaatst.” Het gaat om zes rijen van 22 woningen en een rij van zestien woningen. In iedere woning staat in de meterkast een allSTORplus buffervat. Geen enkele woning heeft een radiator en er is geen gas meer in huis. De huizen worden verwarmd op lage temperatuur door middel van vloerverwarming. Er is een speciaal systeem ontwikkeld, waardoor ieder appartement toch afzonderlijk de temperatuur kan bijstellen. Maar feitelijk verzorgt de weersonafhankelijke regeling voor de juiste temperatuur. Er is niet gekozen voor koeling.
De warmwatervoorziening wordt per individuele woning uitgevoerd met elektrische boilers met een vat van 50 liter. Niet heel groot, maar voldoende volgens het projectteam. Alle voorzieningen zijn aangebracht om in de toekomst ook gebruik te maken van zonnewarmte.
Marc neemt ons mee voor een rondleiding over het terrein. Het is een bijzondere plek die meer doet denken aan een vakantiepark, dan aan een woonwijk. Temeer omdat deze locatie midden in ‘het veld’ ligt met grazende koeien en draaiende windmolens die het pittoreske panorama bepalen. Maar pittoresk is het hier vandaag alleminst. De laatste loodjes vergen de nodige zweetdruppels en gestresste blikken.
Want aan de ene kant worden er al ‘appartementen’ schoongemaakt, zodat over enkele dagen de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen. Aan de andere kant wordt er nog volop gebouwd door een legertje bouwvakkers. Medio mei 2017 moet het hele ‘dorp’ zijn opgeleverd. We bezoeken een woning die alleen nog maar een poetsdoek nodig heeft, alvorens de tafels en stoelen hier een plek krijgen. De vloer heeft een opvallend trendybetonlook, net als de keukenwand. Handig voor de vloerverwarming. De meterkast vinden we in de hoek van de kamer. Die is compact. De meeste ruimte wordt in beslag genomen door het buffervat voor warm water. Het ziet er allemaal spic en span uit. We verlaten de woning en geven de schoonmakers vrij spel. Aan de achterkant van dezelfde woning vinden we de aroTHERM warmtepompunits. In cascadeopstelling. Steeds drie op een rij. Het vormt een opvallend plaatje als je het geheel vanaf de zijkant bekijkt. “Ze zien er ook gewoon heel mooi uit. Daar kan ik van genieten”, aldus Marc.
Weer een deur verder vinden we de speciale technische ruimten buiten de woning, waar de techniek alle ruimte heeft gekregen en dankzij twee grote openslaande deuren ook prima bereikbaar is. “Het is voor ons op alle fronten een bijzonder project. Niet alleen vanwege de omvang, maar ook het duurzame aspect spreekt natuurlijk aan. Daarnaast de wijze waarop we de aroTHERM hebben toegepast. Heel efficiënt.”
We wandelen nog even naar de grote recreatieve ruimte. Die is ook voorzien van vloerverwarming en een nog grotere technische ruimte, waar de Vailliant installaties netjes staan opgesteld.