Warmtepomp en zonnepanelen: waarom en hoe combineren?
Het combineren van een warmtepomp met zonnepanelen verhoogd het rendement van beide installaties en is zeer interessant door de potentiële energiebesparingen. Door te kiezen voor een warmtepomp die Smart Grid Ready is kun je het verbruik van de warmtepomp ook nog eens optimaliseren, waardoor er automatisch wordt gestuurd om zoveel mogelijk zonnestroom te verbruiken.
Waarom warmtepomp en zonnepanelen combineren?
Een warmtepomp werkt op elektriciteit en onttrekt warmte uit de lucht of bodem. Met dit systeem is het mogelijk om je gasverbruik aanzienlijk te verlagen of zelfs helemaal van het gas af te gaan. Daar staat tegenover dat je stroomverbruik wel toe zal nemen. Hier kunnen zonnepanelen een belangrijke rol spelen door een gedeelte van het stroomverbruik van de warmtepomp op te vangen.
Goed om te weten: de installatie van een (hybride) warmtepomp ook interessant zonder zonnepanelen. Een warmtepomp combineren met zonnepanelen kan het rendement verhogen, maar is dus geen vereiste. Vraag een offerte aan bij een Installatiepartner van Vaillant om alle informatie te ontvangen over een warmtepomp voor jouw woning.
Interesse in een warmtepomp?
Vraag een offerte aan bij een van onze Installatiepartners en ontvang direct alle informatie over een warmtepomp bij jou thuis.
Aantal zonnepanelen voor warmtepomp
Het aantal zonnepanelen dat benodigd is voor een warmtepomp is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het energieverbruik van de warmtepomp. De belangrijkste factoren die je moet meenemen om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een warmtepomp zijn:
- Type warmtepomp
- Vermogen warmtepomp
- Grootte van de woning
- Isolatieniveau
- Verwarmings- en koelingsbehoeften
Houd er rekening mee dat zonnepanelen niet altijd het volledige verbruik van een warmtepomp kunnen dekken. Om elektriciteit op te wekken hebben de zonnepanelen uiteraard voldoende zonnestraling nodig, die niet altijd aanwezig is als de warmtepomp aanstaat. Door te kiezen voor een Smart Grid Ready warmtepomp van Vaillant is het wel mogelijk om je zelfverbruik te optimaliseren.
Hybride warmtepomp met zonnepanelen
Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel voor het verwarmen van een woning en tapwater. Op momenten met een hoge vraag of op zeer koude dagen springt de cv-ketel bij om samen met de warmtepomp zo efficiënt mogelijk te verwarmen. Dit systeem werkt goed in combinatie met zonnepanelen, doordat de warmtepomp nog steeds elektriciteit verbruikt. Door een gedeelte van het elektriciteitsverbruik te dekken met zonnepanelen bespaar je nog meer op je energiekosten.
Zonnepanelen en warmtepompen met Smart Grid Ready technologie
De gratis elektriciteit die wordt opgewekt door PV-zonnepanelen (fotovoltaïsche installatie) kan worden gebruikt voor het verwarmen van een woning en/of productie van warm tapwater. Dankzij de Smart Grid (SG) Ready contacten van de Vaillant warmtepomp kan elektriciteit van het eigen fotovoltaïsche (PV) systeem gebruikt worden, in plaats van duurdere elektriciteit van het elektriciteitsnet.
Met het SG-Ready contact kan je ervoor zorgen dat de warmtepomp de elektriciteit verbruikt op het moment dat de zonnepanelen energie leveren. De warmtepomp zal deze elektriciteit dan omzetten in warmte en opslaan voor gebruik op een later tijdsstip. Zo wordt de energieproductie van de zonnepanelen optimaal benut. De belangrijkste voordelen van een warmtepomp die Smart Grid Ready is combineren met zonnepanelen zijn:
- Zuiniger en duurzamer omgaan met energie.
- Energiekosten verlagen door pieken en dalen in stroomprijzen slim te benutten.
- Je comfort verhogen, omdat het systeem automatisch zorgt voor warm water en een warme woning wanneer jij het nodig hebt.
Alle Vaillant warmtepompen en warmtepomp boilers beschikken over het SG-ready label en kunnen dus moeiteloos aangesloten worden op een Home Energy Management System (HEMS) en opgenomen worden in het Smart Grid.
Interesse in een warmtepomp?
Vraag een offerte aan bij een van onze Installatiepartners en ontvang direct alle informatie over een warmtepomp bij jou thuis.