Zoek
➡️ Offerte of informatie aanvragen

Soorten warmtepompen: welke modellen zijn er?

Interesse in een warmtepomp? Ontdek welke soorten warmtepompen er in Nederland beschikbaar zijn.

Offerte warmtepomp aanvragen

Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving. De energiebron waar een warmtepomp gebruik van maakt kan echter verschillen per model. Het type warmtepomp dat je moet kiezen is afhankelijk van je woning en de beschikbaarheid van energiebronnen. Vaillant legt uit welke soorten warmtepompen er beschikbaar zijn en hoe je het beste model kiest voor jouw situatie.

Soorten warmtepompen

Warmtepompen maken gebruik van de beschikbare energie uit onze omgeving. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de warmte van één van drie rijke bronnen, namelijk lucht, grond of grondwater. Lucht- en grondgebonden warmtepompen zijn op dit moment veruit de twee meest gebruikte systemen. Ook is er bij de stap naar een duurzamere manier van verwarmen een keuze te maken tussen de opstelling waarin de warmtepomp komt te functioneren, namelijk in een hybride óf een all-electric oplossing.

Er zijn vier soorten warmtepompen:

Ten slotte is het ook mogelijk om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Dit is een combinatie van een warmtepomp met een traditionele cv-ketel. De warmtepomp verzorgt het grootste deel van de verwarming, terwijl de cv-ketel bijspringt op koude dagen of voor het verwarmen van water. Dit biedt flexibiliteit en kan een goede tussenstap zijn naar volledig elektrisch verwarmen.

Let op dat een hybride warmtepomp niet een specifiek type warmtepomp is, maar verwijst naar de opstelling waarin deze wordt gebruikt. Voor een hybride warmtepomp wordt in principe altijd gekozen voor een lucht-water warmtepomp.

Werking per type warmtepomp

De werking van een warmtepomp kan verschillen per model. We kunnen een onderscheid maken tussen luchtgebonden en grondgebonden warmtepompen.

Luchtgebonden warmtepompen maken gebruik van de warmte die in de buitenlucht aanwezig is om energie te leveren voor verwarming en soms ook voor koeling. Er zijn twee hoofdtypen luchtgebonden warmtepompen: lucht-lucht en lucht-water. Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en transporteert deze naar binnen, waar het via een ventilatiesysteem de binnenlucht verwarmt. Dit type is vooral geschikt voor het verwarmen van ruimtes en kan ook omgekeerd werken om te koelen. De lucht-water warmtepomp daarentegen gebruikt de warmte uit de buitenlucht om water te verwarmen, dat vervolgens door een verwarmingssysteem zoals radiatoren of vloerverwarming wordt gepompt. Dit type is ideaal voor het verwarmen van zowel ruimtes als sanitair water en kan in de juiste opstelling ook worden gebruikt voor koeling.

Grondgebonden warmtepompen maken gebruik van de warmte die in de aarde is opgeslagen. Dit type warmtepomp is doorgaans efficiënter dan luchtgebonden systemen omdat de temperatuur onder de grond stabieler is. Er zijn twee hoofdtypen grondgebonden warmtepompen: grond-water en water-water. Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de bodem via een netwerk van buizen gevuld met een vloeistof die de warmte absorbeert en transporteert naar het verwarmingssysteem van het gebouw. Dit systeem is zeer efficiënt en geschikt voor zowel verwarming als koeling. Water-water warmtepompen werken op een vergelijkbare manier, maar gebruiken in plaats van de bodem een nabijgelegen waterbron, zoals een meer of rivier, om warmte te onttrekken. Beide typen grondgebonden warmtepompen zijn bijzonder effectief in gebieden met een constante bodem- of waterbron temperatuur en kunnen aanzienlijke energiebesparingen opleveren.

Lucht- of grondgebonden warmtepomp

Luchtgebonden warmtepomp

Grondgebonden warmtepomp

Luchtgebonden warmtepomp

Bij een luchtgebonden warmtepomp wordt door een apparaat dat buiten staat, ook wel de buitenunit genoemd, warmte uit de omgevingslucht gehaald. Voor een buitenunit heb je niet veel ruimte nodig, en ook geen vergunning. Dit zorgt ervoor dat luchtgebonden warmtepompen erg populair zijn. Een nadeel is echter dat door grotere schommelingen van de buitentemperatuur een luchtgebonden warmtepomp minder efficiënt is dan een grondgebonden warmtepomp.

Grondgebonden warmtepomp

Een grondgebonden warmtepomp onttrekt ook warmte aan de omgeving, maar zoals de naam al doet vermoeden gebeurt dat bij dit systeem uit de grond. Dit wordt gedaan door middel van ingegraven horizontale of verticale collectoren. Hierdoor kan de warmtepomp sterke prestaties leveren, maar de grond moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Horizontale collectoren hebben veel ruimte nodig en er moet grondwerk plaatsvinden om ze in te graven, wat dit type warmtepompen duur in aanschaf maakt. Verticale collectoren nemen minder ruimte in beslag, maar hebben wel een vergunning nodig.

Interesse in een warmtepomp?

Vraag een offerte aan bij een van onze Installatiepartners en ontvang direct alle informatie over een warmtepomp bij jou thuis.

All-electric of hybride opstelling

All-electric opstelling

Hybride opstelling

All-electric opstelling

Bij een all-electric opstelling is er sprake van een warmtepomp die, in combinatie met een boilervat, zorg draagt voor zowel de verwarmings- als warmwaterbehoefte. Hierbij is het noodzakelijk dat de woning volledig is geïsoleerd, omdat een laag warmteverlies van groot belang is. Denk hierbij aan het dak, de gevel, de vloer én dubbel glas.

Met een all-electric oplossing is het mogelijk om volledig elektrisch je woning en tapwater te verwarmen.

Hybride opstelling

Bij een hybride opstelling wordt jouw (huidige of nieuwe) cv-ketel juist uitgebreid met een duurzaam verwarmingssysteem. In de meeste gevallen verwijst de term hybride verwarmingsoplossing naar de combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. De cv-ketel levert met deze optie het warme tapwater en de warmtepomp zal voor het grootste deel van het jaar zorgdragen voor de verwarming van de woning. De cv-ketel springt voor de verwarming van de woning alleen bij als dat nodig is. Een hybride verwarmingssysteem kan zelf de meest gunstige manier van verwarmen kiezen met behulp van een intelligent regelsysteem. Bij deze opstelling is de isolatie van minder belang, al draagt het natuurlijk wel bij aan een lager energiegebruik.

Met een hybride opstelling zet je een stap richting gasloos verwarmen, maar kan je nog niet helemaal van het gas af.

Veelgestelde vragen

Populaire artikelen deze maand

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een bestaande cv-ketel om je woning en tapwater zo efficiënt mogelijk te verwarmen.

Kan een warmtepomp koelen?

Een warmtepomp kan naast verwarmen ook koelen door het verwarmingsproces om te keren en warmte uit de woning te onttrekken via de vloerverwarming.

Subsidie warmtepompen

Voor de installatie van geselecteerde warmtepompen ontvang je in 2025 subsidie. De subsidie voor Vaillant warmtepompen varieert van € 1.700 tot € 3.700, afhankelijk van het gekozen model.