Zoek
➡️ Offerte of informatie aanvragen

Kan een warmtepomp koelen? | Oplossing koelen en verwarmen

Offerte warmtepomp aanvragen

Een warmtepomp kan naast verwarmen ook koelen door het verwarmingsproces om te keren en warmte uit de woning te onttrekken via de vloerverwarming, waardoor de temperatuur enkele graden kan dalen. Dit biedt voordelen zoals geruisloos comfort, eenvoudig gebruik zonder extra renovaties, en energiezuinig koelen vergeleken met airco's. Hybride warmtepompen combineren een lucht-water warmtepomp met een cv-ketel voor efficiënt verwarmen en koelen, mits vloerverwarming aanwezig is. Hoewel de koelfunctie minder krachtig is dan die van een airco, is het een nuttige aanvulling voor zomerse verkoeling.

Kan een warmtepomp ook koelen?

Een warmtepomp kan in de juiste opstelling niet alleen een woning verwarmen, maar ook koelen. Het principe dat gebruikt wordt om te verwarmen kan worden omgedraaid. Het afgiftesysteem van de warmtepomp transporteert de warmte uit het huis in plaats van ze binnen te halen.

Het koelen met een warmtepomp gebeurt via de vloerverwarming. Het systeem pompt koud water van ongeveer 18 ˚C door de vloerverwarming, waardoor je vloerverwarming transformeert tot een koelelement. Deze techniek kan de temperatuur in de kamer een drietal graden laten dalen.

Koelen met een warmtepomp heeft de volgende voordelen:

  • Hoog comfort: er vindt geen luchtverplaatsing plaats, waardoor een warmtepomp geruisloos kan koelen. Je merkt dus niet dat de warmtepomp aan het koelen is, wat een hoog comfort biedt.
  • Makkelijk gebruik: er zijn geen aanvullende renovaties nodig om een warmtepomp te laten koelen. Hetzelfde systeem dat je in de winter gebruikt als verwarming, koelt in de zomer je woning.
  • Smart Grid koelen: alle warmtepompen van Vaillant zijn Smart Grid ready. Als je zonnepanelen hebt kan je automatisch aansturen op zelfverbruik, waardoor de warmtepomp extra koelt als je zonnepanelen stroom opwekken.
Vaillant aroTHERM Split plus warmtepomp

Koelen met hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een systeem van een lucht-water warmtepomp in combinatie met een cv-ketel. De warmtepomp verwarmt het grootste deel van het jaar de woning en de cv-ketel verwarmt het tapwater. Dit zorgt voor een zeer efficiënt systeem voor het verwarmen van een woning.

Een hybride warmtepomp kan echter niet alleen verwarmen, maar heeft ook de optie om te koelen. Koelen met een hybride warmtepomp is mogelijk als er vloerverwarming aanwezig is. Met radiatoren koelen is niet mogelijk, omdat dit condens en hierdoor roestvorming veroorzaakt.

Interesse in een warmtepomp?

Vraag een offerte aan bij een van onze Installatiepartners en ontvang direct alle informatie over een warmtepomp bij jou thuis.

Koelen met een warmtepomp of airco?

Zowel een warmtepomp als een airco kan koelen. Het gebruik van de systemen is echter zeer verschillend. Waar een warmtepomp vooral gebruikt wordt om tapwater en de woning te verwarmen, is de hoofdfunctie van een airco juist koelen. Bovendien liggen de investeringskosten van een warmtepomp vaak een stuk hoger dan die van een airco en werkt de koelfunctie minder krachtig.

De koelfunctie van een warmtepomp is een mooie bijkomstigheid van het systeem die in de kamers met een vloerverwarming kan worden gebruikt om in de zomer een paar graden te koelen. Zeker in goed geïsoleerde en nieuwbouwwoningen biedt deze functie een goede mogelijkheid om het binnenklimaat comfortabel te houden op een efficiënte en energiezuinige manier.

Vaillant warmtepomp koelen instellen

Een Vaillant warmtepomp kan in de juiste opstelling koelen. Het koelbedrijf werkt bij buitentemperaturen van 15 °C tot 46 °C. Om te voldoen aan de vereisten voor minimale watertemperatuur en de minimale looptijd van de compressor, moet in het koelbedrijf een minimale hoeveelheid cv-water circuleren.

Om te koelen met een warmtepomp van Vaillant moet het systeem ook voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Koelmodus functie: De warmtepomp moet uitgerust zijn met de koelmodusfunctie.
  • Instellingen door installateur: De installateur moet de warmtepomp correct instellen voor de koelmodus via de benodigde functies.
  • Modus instelling: In het menu moet de koelingmodus ingesteld zijn op "Manueel" of "Tijdgestuurd".
  • Warmwaterfunctie: De warmwaterfunctie mag niet actief zijn.
  • Externe warmtevraag: Er moet een externe thermostaat zijn die een zone kan aansturen, en deze functie moet door de installateur zijn vrijgegeven. Dit is mogelijk met onze sensoCOMFORT systeemregelaar.

Het koelen van de warmtepomp kan worden ingesteld via de thermostaat. Om de koelmodus van de warmtepomp te activeren, moet aan één van de volgende voorwaarden worden voldaan: de functie "Koelen gedurende enkele dagen" moet geactiveerd zijn, of de functie "Automatisch koelen" moet ingeschakeld zijn zodat de warmtepomp automatisch kan schakelen tussen CV- en koelmodus. Alternatief kan de externe koelmodus ingesteld zijn, waarbij een signaal van een externe thermostaat de omschakeling tussen CV- en koelmodus regelt.

Raadpleeg altijd de handleiding van je warmtepomp en thermostaat voor de exacte vereisten en procedures.

Veelgestelde vragen