Zoek
➡️ Offerte of informatie aanvragen

Mogelijkheden hybride warmtepomp aansluiten op bestaande cv-ketel

Een hybride warmtepomp kan eenvoudig worden aangesloten op een bestaande cv-ketel, waardoor je een efficiënt verwarmingssysteem krijgt dat zowel energiekosten verlaagt als minder gas verbruikt. De warmtepomp neemt het grootste deel van de verwarming voor zijn rekening, terwijl de cv-ketel bijspringt wanneer er een hoge vraag is of de temperaturen laag zijn. Dit systeem is geschikt voor verschillende soorten woningen en vereist meestal geen grote aanpassingen. Bovendien kun je gebruikmaken van subsidies om de kosten te verlagen. Hybride warmtepompen bieden ook de mogelijkheid tot koeling in combinatie met vloerverwarming.

Hybride warmtepomp aansluiten op bestaande cv-ketel

Een hybride verwarmingssysteem, meestal hybride warmtepomp genoemd, is een systeem waarbij een warmtepomp en cv-ketel samenwerken om je huis zo efficiënt mogelijk te verwarmen. De cv-ketel levert het warme tapwater, terwijl de warmtepomp voor het grootste deel van het jaar de woning verwarmt. Bij een hoge verwarmingsvraag of lage buitentemperaturen kan de cv-ketel bijspringen.

In veel gevallen is het mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op een bestaande cv-ketel om zo een hybride verwarmingssysteem op te zetten. Grote aanpassingen zijn niet nodig en het is een relatief voordelige manier om minder gas te verbruiken en snel te besparen op je energiekosten.

Waarom een warmtepomp aansluiten op een cv-ketel?

Eenvoudige installatie

In de meeste gevallen kan een warmtepomp zonder grote aanpassingen worden aangesloten op een bestaande cv-ketel. Hybride warmtepompen functioneren goed in combinatie met de meeste radiatoren.

Lagere energiekosten

Doordat de warmtepomp en cv-ketel samenwerken om je woning en tapwater zo efficiënt mogelijk te verwarmen, bespaar je direct op je energiekosten. Als je zonnepanelen hebt, liggen je potentiële besparingen nog hoger.

Subsidie beschikbaar

Voor de installatie van een hybride warmtepomp zijn subsidies (ISDE) beschikbaar gesteld. De lucht-water warmtepompen van Vaillant komen ook nog eens in aanmerking voor het aanvullende subsidiebedrag door hun hoge energie-efficiëntie.

Verwarming en koeling

Naast het verwarmen van je woning, kunnen hybride warmtepompen in de juiste opstelling met vloerverwarming ook koelen. Hierdoor biedt een hybride warmtepomp het hele jaar door comfort.

Interesse in een warmtepomp?

Vraag een offerte aan bij een van onze Installatiepartners en ontvang direct alle informatie over een warmtepomp bij jou thuis.

Radiatoren en aansluiten hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp aansluiten op bestaande radiatoren kan in veel gevallen zonder problemen. Vloerverwarming is geen vereiste voor een hybride warmtepomp, maar wel aan te raden. Mocht je overwegen in de toekomst volledig elektrisch te verwarmen met een warmtepomp (all-electric), dan is vloerverwarming een vereiste.

Bovendien kan een hybride warmtepomp in de juiste opstelling in combinatie met vloerverwarming ook koelen. Het proces wat normaal voor verwarming zorgt wordt in dit geval omgedraaid. Door afgekoeld water door de leidingen te laten stromen is het mogelijk om je woning te koelen. Let op dat dit alleen mogelijk is met vloerverwarming en radiatoren deze optie niet ondersteunen.

Welke cv-ketels kunnen worden gebruikt voor een hybride verwarmingssysteem?

Bijna alle cv-ketels kunnen worden gebruikt in combinatie met een Vaillant warmtepomp, ook als deze ketel niet door Vaillant is geproduceerd. Let er hierbij wel op dat de cv-ketel in een goede staat moet zijn om een efficiënte werking te garanderen.

Heb je een Vaillant cv-ketel? Met onze slimme besturing sensoCOMFORT zijn we in staat om alle cv-ketels in ons systeem te integreren. De producten kunnen via onze systemen gemakkelijk gegevens uitwisselen en zijn uit te lezen via onze myVAILLANT app. De gegevensuitwisseling en beheersbaarheid in een combinatie met ketels van andere fabrikanten kan echter beperkter zijn.

Voorwaarden hybride warmtepomp op cv-ketel aansluiten

Een hybride warmtepomp is voor veel woningen in Nederland een interessante oplossing, onder andere doordat de installatie gemakkelijk is en de isolatie van de woning niet op een zeer hoog niveau hoeft te liggen. Toch zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden als je van plan bent een warmtepomp op een cv-ketel aan te sluiten.

Om een hybride warmtepomp op een cv-ketel aan te sluiten heb je in ieder geval een goede opstelplaats nodig voor de buitenunit. Bij het kiezen van de juiste opstelplaats moet onder andere rekening worden gehouden met de koppeling aan de verwarmingsinstallatie, ruimte rondom de buitenunit en het geluid. Over het geluid van een Vaillant warmtepomp hoef je je overigens geen zorgen te maken. Onze aroTHERM Split plus warmtepomp

de stilste in zijn soort.

Een groot voordeel van een hybride warmtepomp is dat dit systeem ook kan worden gebruikt bij woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Waar een all-electric warmtepomp bij deze woningen vaak niet voldoende rendement kan behalen, is de combinatie van een warmtepomp met een cv-ketel juist een goede oplossing. Een hybride warmtepomp kan in veel verschillende typen woningen worden toegepast, zelfs zonder bouwkundige aanpassingen.

Door een offerte aan te vragen koppelen we je aan een installatiepartner bij jou in de buurt die advies op maat kan geven over de installatie van een hybride warmtepomp voor jouw woning.

Interesse in een warmtepomp?

Vraag een offerte aan bij een van onze Installatiepartners en ontvang direct alle informatie over een warmtepomp bij jou thuis.

Subsidie hybride warmtepomp van Vaillant

Om het gebruik van warmtepompen te stimuleren heeft de Nederlandse overheid een subsidie in het leven geroepen voor huishoudens die in 2025 dit systeem aanschaffen. Ook als je een warmtepomp op een bestaande cv-ketel aansluit kan je in aanmerking komen voor de warmtepomp subsidie. De hoogte van de subsidie wordt bepaald aan de hand van:

  • een vast startbedrag;
  • een variabel bedrag per kW;
  • een bonus voor warmtepompen met energielabel A+++.

Goed om te weten: onze lucht-water warmtepompen hebben allemaal energielabel A+++ voor verwarming (A+++ ➞ D) en komen dus in aanmerking voor de aanvullende bonus. Onze installatiepartners adviseren je graag over de hoogte van de subsidie. Door een offerte aan te vragen brengen we je in contact met een installateur bij jou in de buurt.

Overstappen van hybride verwarmingssysteem naar all-electric

Een warmtepomp kan worden gebruikt in een hybride opstelling (in combinatie met een cv-ketel) of all-electric. In een all-electric opstelling verwarmt de warmtepomp de woning en het tapwater en kan je volledig van het gas af. Het is mogelijk om te kiezen voor een hybride warmtepomp als tussenoplossing en later over te stappen naar een all-electric systeem.

Houd er rekening mee dat de warmtepomp zo moet worden gepland dat deze bij demontage van de cv-ketel zelfstandig de verwarmingsbelasting aan kan. Dat betekent dus dat deze een hogere capaciteit dient te hebben dan wat je op dit moment nodig hebt. Mogelijk moeten er bij een overstap naar een all-electric warmtepomp ook nog andere werkzaamheden worden uitgevoerd, zoals extra isolatie of aanpassingen aan je leidingen.

We adviseren om altijd de overweging te maken om een systeem klaar te maken voor een all-electric opstelling. Een installatiepartner van Vaillant helpt je graag bij het kiezen van de beste warmtepomp voor jouw situatie en kan ook adviseren over de mogelijkheden in jouw woning.