Veelgestelde vragen over airconditioning
Hoeveel geluid maakt een airco?
Airconditioning binnen- en buitenunits zijn niet 100% stil, maar er zijn verschillende tips om het volume te minimaliseren:
- De unit moet door een professional worden geïnstalleerd om er zeker van te zijn dat alle instructies en minimale afstanden worden nageleefd.
- De buitenunit moet zo ver mogelijk van ramen worden geïnstalleerd.
- Het gebruik van accessoires zoals rubberen voetjes helpen trillingen en geluid te verminderen.
- Indien beschikbaar, kun je op de afstandsbediening de stille functie inschakelen om de ventilatorsnelheid en daarmee het volume van je binnenunit te verlagen.
Wat is de minimum en/of maximale temperatuur met een airco?
De aanbevolen minimumtemperatuur in de zomer is 26°C en de maximumtemperatuur in de winter is 21°C. In principe is het advies om een verschil van meer dan 12°C tussen de binnen- en buitentemperatuur vermijden.
Kan mijn airco de lucht in de kamer reinigen of zuiveren?
Afhankelijk van het gekozen toestel kan de binnenunit voorzien zijn van een actieve ionisator, die de lucht in de kamer reinigt en vrijhoudt van stof, pollen of geurtjes. Ook voor de binnenunit zijn er verschillende filtermogelijkheden die de lucht in de kamer reinigen en zuiveren.
Kan mijn airco vocht uit de kamer verwijderen?
De modus “ontvochtiging” verwijdert het vocht uit de binnenlucht. Het wordt vooral aanbevolen tijdens regenachtige dagen of tijdens de meest benauwde uren van de dag, zoals in de vroege ochtend wanneer de luchtvochtigheid erg hoog is.
Wat is het verschil tussen airco en warmtepomp als koeling?
Een airconditioningsysteem is een compacte oplossing, die voornamelijk wordt gebruikt voor koeling met de mogelijkheid om ook te verwarmen, terwijl warmtepompen zijn ontworpen om te voorzien in zowel koeling, verwarming en warm water voor huishoudelijk gebruik. De installatie van airconditioningsystemen is relatief makkelijk en goedkoop. Het installeren van een warmtepomp is complexer en duurder. Normaal gesproken wordt airconditioning gebruikt in warme ruimtes of in vakantiewoningen, waar de vraag naar koeling groot is en verwarming slechts voor korte perioden nodig is. Warmtepompen worden aanbevolen als er een grotere behoefte aan verwarming is en ook een oplossing voor warm tapwater nodig is.
Wat is efficiënter: airco of warmtepomp?
Het is niet eenvoudig om deze twee systemen met elkaar te vergelijken, omdat de efficiëntie van elk van verschillende factoren afhangt. Welk systeem je kiest, hangt sterk af van je wensen: zoek je een oplossing vooral voor koeling, dan is een airconditioningsysteem aan te raden. Als je voornaamste doel verwarming is, kies je het beste voor een warmtepomp.
Waar moet ik de buitenunit van mijn airco plaatsen?
De buitenunit moet in een open ruimte worden geïnstalleerd, op een vlakke en stevige ondergrond om trillingen te voorkomen. Hij kan op de grond of op een gevel worden geplaatst, maar je installateur moet er altijd voor zorgen dat de muur of de grond voldoende draagvermogen heeft om het gewicht van de unit te dragen. De afstand tussen de binnen- en buitenunit moet zo kort mogelijk worden gehouden om verlies aan koeling te beperken. De buitenunit mag ook nooit op een grotere afstand worden geïnstalleerd dan aangegeven in de installatiehandleiding.
Heb ik meerdere airco binnenunits nodig?
Afhankelijk van je specifieke wensen kun je de binnenunit in elke kamer plaatsen. Als je besluit een airconditioningsysteem te installeren omdat je 's nachts verkoeling nodig hebt, plaats je de binnenunit het beste in de slaapkamer. Als je overdag verkoeling wenst, kan de woonkamer de beste ruimte zijn. Als je op zoek bent naar het hoogste comfort en een totaaloplossing, kun je jouw installateur vragen om één binnenunit te plaatsen in iedere kamer waarvan je de tempertuur wilt regelen. Je kunt kiezen tussen meerdere single-split units (één binnenunit + één buitenunit per kamer) of voor een multi-split systeem (maximaal vier binnenunits aangesloten op een buitenunit).
Kan ik het onderhoud aan mijn airco zelf doen?
Je kunt de behuizing van de binnen- en buitenunits, de afstandsbediening en de filters van de binnenunit moeiteloos reinigen door de instructies in de gebruikershandleiding te volgen. Voor andere onderhoudswerkzaamheden dien je je Vaillant installateur langs te laten komen.