Hoe werkt centrale verwarming
Een centrale verwarmings installatie bestaat uit warmteproductie, warmteverdeling en warmteoverdracht. Samen vormen ze een cv-circuit en zorgen voor een efficiënte verdeling van de warmte in de kamers. De temperatuurregeling van de centrale verwarming wordt geregeld door de thermostaat.
Een voorbeeld van een centrale verwarming installatie is een goede manier om aan te geven hoe de verschillende componenten van een verwarmingssysteem samenwerken. Centrale verwarming voorziet meerdere kamers of appartementen van warmte. De centrale verwarming installatie bevindt zich vaak op zolder. De gehele cv-installatie bestaande uit warmteproductie, warmteverdeling en warmteoverdracht vormt een gesloten cv-circuit. Het cv-circuit levert warmte aan de aangesloten kamers.
Warmteontwikkeling bij centrale verwarming
De eerste component in een cv-installatie zorgt voor warmteontwikkeling, bijvoorbeeld een cv-ketel. Andere technieken zijn ook geschikt voor de productie van warmte. Alle technieken verwarmen een zogenaamde warmtedrager, bij centrale verwarmingssystemen is dit water.
Het verwarmde water wordt verspreid vanuit de warmtebron via een buizensysteem naar de te verwarmen kamers. Het wordt verspreid via een 2-pijps systeem. Een van de buizen voedt het verwarmde water, de zogenoemde 'flow', de radiator. Bij vloerverwarming wordt het verwarmde water toegevoerd aan het verwarmingsoppervlak. De andere buis voert het gekoelde water, de zogenaamde terugkeer naar de cv-ketel.
Warmteoverdracht bij centrale verwarming
Centrale verwarming verplaatst de warmte naar de radiatoren, of een ander verwarmend oppervlak, via de verdeler van het cv-systeem (bijvoorbeeld een leidingsysteem). Radiatoren en andere verwarmingsoppervlakken worden verwarmd met warm water. Ze brengen warmte aan de omgevingslucht via hun oppervlak. Radiatoren zijn zo ontworpen dat zij het gemakkelijker maken om lichtcirculatie rondom de radiator te creëren. De lucht wordt sneller warm en komt ver boven de radiator tot aan het plafond. Deze lucht koel vervolgens af en zakt naar de grond. Dit creëert een cyclus waarin de lucht circuleert en zorgt voor een aangename warmte in de kamer.
Centrale verwarming goed geregeld met Vaillant
Centrale verwarming, afgekort cv, is een verwarmingssysteem waarbij de warmte centraal wordt opgewekt. Radiatoren krijgen warmte toegevoerd door stoom- of warmwaterleidingen van een centrale verwarmingsketel of boiler. De temperatuurregeling van de centrale verwarming wordt geregeld door de thermostaat.
Vaillant biedt optimale centrale verwarming door een totaal oplossing van energiezuinige ketels en handige bediening. De centrale verwarmingssystemen zijn zuinig in gebruik en zeer betrouwbaar. Doordat de systemen zijn gefabriceerd onder hoogste kwaliteitsnormen krijgt u altijd de beste kwaliteit. Daarnaast staan de milieuverantwoorde centrale verwarmingssystemen garant voor duurzame energie door verminderde CO₂-uitstoot. Waarvan u direct profiteert op uw energienota.
Energiezuinige cv-ketels en boilers werken naadloos samen met de Vaillant thermostaten. Hierdoor bent u verzekerd van optimaal comfort en altijd de juiste omgevingstemperatuur.
Temperatuurverlaging van centrale verwarming
Verlaag de kamertemperatuur van de centrale verwarming gedurende de nachtrust en uw afwezigheid. Dit kan eenvoudig en betrouwbaar door een klokthermostaat met individueel in te stellen tijdprogramma's te gebruiken.
Stel gedurende de verlagingsperiode de temperatuur van de centrale verwarming maximaal 5 °C lager in dan de normale temperatuur. Meer dan 5 °C brengt geen hogere besparing, omdat door de sterkere afkoeling, meer energie nodig is om de woning weer op temperatuur te brengen. Alleen bij een langere afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, loont het om de verlagingstemperatuur lager in te stellen. Let er op dat in de winter geen gevaar voor bevriezing kan ontstaan.