Veelgestelde vragen
Waarom een hybride warmtepomp?
Als vuistregel raden wij voor aanvoertemperaturen onder 55 °C in jouw radiatoren een all-electric warmtepomp aan. Als er meer dan 55 °C nodig is, kun je kiezen voor een hybride warmtepompsysteem of een modernisering van je woning. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van de radiatoren en het plaatsen van een nieuwe vloerverwarming die lagere temperaturen vereist. Of 55 °C voldoende is, kun je ook zelf uitproberen: stel de maximale aanvoertemperatuur op je cv-ketel in op 55 °C en beslis op een koude winterdag of het bij jou thuis nog aangenaam warm is. Bij toepassing van de lucht-water warmtepomp aroTHERM plus kan dit 65 °C zijn.
Wat is het verschill tussen een hybride warmtepomp en een all-electric warmtepomp?
Een all-electric lucht-water warmtepomp vervangt je bestaande ketel volledig. Een hybride verwarmingssysteem schakelt intuïtief tussen brandstofbronnen met behulp van een intelligent regelsysteem. Waar het bij een all-electric warmtepomp noodzakelijk is om je huis volledig te isoleren (dak, gevel, vloer én dubbel glas), is dit bij een hybride warmtepomp niet nodig. Gemiddelde isolatie van de woning is al voldoende om een hybride warmtepompsysteem te installeren. Welk systeem de beste oplossing is voor jouw situatie, hangt uiteraard ook af van jouw wensen en de staat van onder andere de leidingen en radiatoren in je woning.
Kan ik een hybride warmtepomp aansluiten op bestaande cv-ketel?
Er moet een goede opstelplaats worden bepaald voor de warmtepomp, met aandacht voor goede werking, bereikbaarheid, geluid en koppeling aan de verwarmingsinstallatie. Dit vergt ook enige aanpassingen aan het leidingsysteem. Je radiatoren kun je in het geval van een hybride warmtepomp vaak behouden. Mogelijk heb je alleen een nieuwe aansluiting op de buitenunit van de warmtepomp nodig. Je hebt nog steeds de mogelijkheid om in de toekomst de bestaande cv-ketel te vervangen voor een nieuwe Vaillant cv-ketel.
Welke bestaande ketels kunnen worden gebruikt voor een hybride verwarmingssysteem?
Als uw bestaande hr-ketel nog in goede staat is, kunt u deze in de meeste gevallen behouden en eenvoudig combineren met een nieuwe warmtepomp. Met onze slimme besturing sensoCOMFORT zijn we in staat om alle bestaande hr-ketels in ons systeem te integreren. De combinatie met ketels van andere fabrikanten werkt ook goed. Omdat de gegevensuitwisseling en beheersbaarheid echter beperkt zijn, zal de combinatie met andere merken niet zo efficiënt zijn als de combinatie met een Vaillant cv-ketel.
Kan een hybride warmtepomp ook koelen?
Het ligt aan de warmtepomp en de opstelling daarvan of deze ook kan koelen. Om te kunnen koelen met je hybride warmtepomp, heb je in ieder geval een luchtgebonden warmtepomp en vloerverwarming nodig. Indien je radiatoren hebt, kun je met een hybride warmtepomp in geen enkel geval koelen.
Hoe groot is een hybride warmtepomp?
Het formaat van de hybride warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Over het algemeen kun je naast een buitenunit rekening houden met een cv-ketel, een hydraulische unit en een thermostaat binnenshuis. Onze installatiepartners kunnen je een meer exacte inschatting geven aan de hand van jouw wensen.
Waarom een hybride warmtepomp van Vaillant?
Alle Vaillant warmtepompen worden in Duitsland ontwikkeld en worden uitgebreid getest in allerlei omstandigheden, voordat ze in verkoop gaan. Zo bent u zeker van dat het product aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoet. De lucht-water warmtepompen van Vaillant, zoals de aroTHERM, werken al bij -25 graden Celcius buitentemperatuur en leveren warmte voor de cv-installatie tot 75 graden Celcius. Een paar jaar geleden was dat nog onmogelijk, maar dat komt met name door innovaties als nieuwe koudemiddelen.